To norske diplomater utvises

MOSKVA/OSLO(NTB/Dagbladet :på nettet): Fiskeriråd Rune Castberg ved ambassaden i Moskva og visekonsul Ole Bjørnøy som er ansatt ved det norske generalkonsulatet i Murmansk for uønsket i Russland. De må forlate Russland innen fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ble kjent etter at Norges ambassadør Per Tresselt ble innkalt til departementet i ettermiddag.

Tidligere på dagen meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at ytterligere tre nordmenn ville bli utvist. Dette viste seg imidlertid ikke å holde stikk.

Utvisningen av Castberg og Bjørnøy skjer som en gjengjeldelse for den norske utvisningen av fem russiske diplomater i forrige uke.

Meldingen om de russiske mottiltakene kom kort tid etter at ambassadør Per Tresselt ble innkalt til det russiske utenriksdepartementet tirsdag.

«Ugjendrivelige bevis»

- Han ble fortalt at kompetente russiske organer har ugjendrivelige bevis for at en ambassaderåd ved den norske ambassaden i Moskva og konsulen ved det norske konsulatet i Murmansk har vært innblandet i aktiviteter som ikke er forenlig med deres offisielle status, het det i en erklæring fra departementet.

For spionasje

I klartekst betyr dette at de blir utvist på grunn av spionasjevirksomhet.

- På bakgrunn av det ovenstående er Castberg og Bjørnøy blitt bedt om å forlate Russland ikke senere enn 20. mars, het det i den russiske erklæringen.

- Vi vil gjerne peke på at aktivitetene til de norske spesialtjenestene, rettet mot Russland og dets borgere, ikke bidrar til en normal utvikling av forbindelsene mellom våre to land, påpekte utenriksdepartementet.

Viktig vennskap

Tidligere i ettermiddag kom det frem at president Boris Jeltsin skal ha grepet inn i den diplomatiske krisen mellom Russland og Norge. På en pressekonferanse i Moskva ble det hevdet at Jeltsin selv skal ha grepet inn og bedt det russiske utenriksdepartementet om ikke å handle overilt.

I MØTE:</I> Fredag må visekonsul Ole Johan Bjørnøy ved det norske konsulatet i Murmansk reise hjem.