Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To norske F16-fly har tatt av fra Souda Bay-basen

Krigsoppdraget er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY (Dagbladet): To norske F16-fly tok nettopp av fra Souda Bay-basen i Hellas. Det er første gang de har fløyet, og det norske krigsoppdraget er i gang.

Dagbladet hadde avtale med den norske styrkesjefen klokka ett lokal tid, altså tolv norsk tid, ved porten til den greske flybasen. 

 Ti minutter tidligere fikk Dagbladet melding om at intervjuavtalen måtte utsettes fordi det «skjer ting».  

Bare minutter etter tok jagerflyene av.

På oppdrag - Vi er i gang. To fly har tatt av. Vi har fått vårt første oppdrag, og er på vei til Libya, sier Eystein Kvarving, talsmann for den norske styrken på Souda Bay.

Han snakker nå med Dagbladet utenfor porten til den greske basen, der de to flyene tok av for kort tid siden.   Kvarving vil av hensyn til sikkerheten ikke gå inn på hva slags oppdrag de to flyene skal utføre, men sier det vil komme mer informasjon etter oppdraget er over.

- Er Norge i krig?  

- Norge er i gang med å oppfylle FNs resolusjon 1973.

Kampklare Det er omkring 40 mil fra den greske flybasen til kysten av Libya, på den andre siden av Middelhavet.

Det vil si en drøy halvtimes flytur for de norske kampflyene.

Kvarving har bekreftet at flyene er kampklare.

MELDT KLARE TIL KAMP: Her kontrollerer en militær tekniker et AMRAAM-missil som er festet på et norsk F 16 jagerfly. Jagerflyet er en del av den norske jagerflystyrken ved Souda Air Base på Kreta. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET
MELDT KLARE TIL KAMP: Her kontrollerer en militær tekniker et AMRAAM-missil som er festet på et norsk F 16 jagerfly. Jagerflyet er en del av den norske jagerflystyrken ved Souda Air Base på Kreta. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET Vis mer

- Norge meldte styrken kampklar overfor den amerikanske kommandoen allerede i går, like etter at Regjeringen overførte kommandoen over de norske flyene til USA, sier Kvarving.

Flere operasjoner Han vil ikke si når kampordren kom.

- Ordren kom fra den amerikanske luftkommandoen for Europa, som ligger ved Rammstein-basen i Tyskland, sier Kvarving.

Flyene skal både kunne utføre luft til luft-operasjoner, luft til bakke-operasjoner og såkalte informasjonsinnhentingsoperasjoner.

Det innebærer å finne fram til og overvåke mål på bakken.

BEKREFTER: Talsmann for den norske kampflystyrken, Eystein Kvarving. Foto: Kristoffer Egeberg
BEKREFTER: Talsmann for den norske kampflystyrken, Eystein Kvarving. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling