To norske kvinner tatt med seks kilo kokain i Peru

Sitter i skrekkfengsel i Lima.

ILLELUKTENDE: Tove Johansen satt sju år i skrekkfengselet Santa Monica i Peru sammen med 800 andre fanger. Nå sitter to norske kvinner i det beryktede fengselet.
ILLELUKTENDE: Tove Johansen satt sju år i skrekkfengselet Santa Monica i Peru sammen med 800 andre fanger. Nå sitter to norske kvinner i det beryktede fengselet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I mai ble en norsk kvinne pågrepet på flyplassen Jorge Chavez i Lima, hovedstaden i Peru. Måneden etter pågrep politiet en norsk kvinne til på den samme flyplassen.

Impregnert i henholdsvis jakka og veska hadde de to over tre kilo kokain hver. De to kvinnene, på 25 og 33 år, var begge på vei hjem til Norge da de ble tatt.

Siden pågripelsen har de sittet i det beryktede kvinnefengselet Santa Monica i Lima.

- Kvinnene opererte ikke sammen og har ingen relasjon til hverandre, opplyser Dag T. Halvorsen 1. ambassadesekretær og konsul ved den norske ambassaden i Santiago, Chile til Dagbladet.

Kan få seks år Foreløpig vet ingen når saken kommer opp for retten. De to kvinnene får ikke støtte til advokathjelp fra Norge.

Ut fra stoffmengden de ble pågrepet med, regner konsulen med at de kan vente seg fengselsstraffer på minimum seks år hver.

- Vi har ikke hjulpet til med noen bistandsadvokat. De har en offentlig oppnevnt advokat. De har heller ikke penger til å selv engasjere en privat bistandsadvokat, sier Halvorsen.

Norges honorære konsul i Lima, Lars Stimman, har besøkt kvinnene i fengselet hver 14. dag. Han mener de har det etter forholdene bra.

- De har ennå ikke hatt besøk av pårørende fra Norge, men jeg har kjøpt telefonkort til de to slik at de kan ringe hjem, forteller han til Dagbladet.

Bevisst handling En som kjenner forholdene i kvinnefengselet i Lima godt, er Tove Johansen (43) fra Bergen. Hun ble selv arrestert for narkotikasmugling i Peru i 1999 og sonet sju år av dommen på 15 år i Santa Monica.

- Jeg ble kontaktet av Utenriksdepartementet og spurt om forholdene i fengselet rett etter arrestasjonene i sommer. De er heldige som har ekspertise i den norske konsulen i Peru, sier hun til Dagbladet og legger til at det vil være en fordel for kvinnene om saken kommer raskt opp for retten.

BERYKTET: Kvinnefengselet «Santa Monica» i Perus hovedstad Lima ble bygget i 1951, og beskrives som et illeluktende og trangt fengsel med omfattende korrupsjonsproblemer. Foto: Dagbladet
BERYKTET: Kvinnefengselet «Santa Monica» i Perus hovedstad Lima ble bygget i 1951, og beskrives som et illeluktende og trangt fengsel med omfattende korrupsjonsproblemer. Foto: Dagbladet Vis mer

- Da slipper de å bli sugd inn i korrupsjonsmølla, sier Johansen.  

Skrekkfengsel Johansen beskriver kvinnefengselet som skittent og illeluktende. Alt koster penger innenfor dørene.

- Fengselet er et skrekkfengsel. De må selv kjøpe vann, toalettpapir, medisiner og betale vaktene om de skal følges til lege utenfor fengslet. Er de heldige får de en sjelden gang gratis vaskevann på avdelingen. Ellers koster alt penger. Fengselet lukter søppel og toalett, og er konstant plaget av dysenteri. Er du heldig får du en halv bøtte hver dag til å vaske deg med, eller skylle ned i toalettet med, forteller hun.

Etter å ha sonet i sju år, flyktet Johansen fra Peru da hun var ute på prøve. Hun tror at dette også vil være de to kvinnenes eneste mulighet til å komme seg til Norge.

- De kan smugles ut av landet når de eventuelt prøveløslates. Selv om passet er inndratt, kan norske myndigheter utstede ett nytt. Det gjorde de for meg. Jeg hadde sju år igjen av den opprinnelige straffen da jeg ble løslatt på prøve, forteller hun.

• Les i Dagbladet papir i dag: 54 nordmenn fengslet i utlandet. Sjekk hva de er dømt for.

RØMTE: Tove Johansen hadde sonet sju år av en femten år lang narkodom da hun i 2007 greide å rømme fra Peru. Foto John Terje Pedersen
RØMTE: Tove Johansen hadde sonet sju år av en femten år lang narkodom da hun i 2007 greide å rømme fra Peru. Foto John Terje Pedersen Vis mer