To nye eksplosjoner nær skolen

Over 300 gisler har sittet innesperret i over 40 timer. Det er hørt nye eksplosjoner i området i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har barn og barnebarn inne på skolen

I 22.30-tida i kveld er det hørt to eksplosjoner nær skolen der gisseltakere holder minst 300 mennesker.

Det er foreløpig uklart hva eksplosjonene skyldes, men de rapporteres å være kraftige, ifølge CNN.

Nyhetskanalen melder også at antallet gisler er langt høyere enn tidligere oppgitt - noen mener det kan være så mange som 1000 mennesker inne i skolen.

Frykter full krig

Tidligere i kveld holdt en av forhandlerne, den verdenskjente barnelegen Leonid Roshal, pressekonferanse. - Vi har forsøkt å snakke med gisseltakerne, men de nektet å la oss gi gislene mat, vann eller nødvendige medisiner. Jeg er veldig glad for at noen gisler har blitt frigitt, men det er en dråpe i havet. Vi har en enorm jobb foran oss, sa Leonid Roshal på en pressekonferanse i kveld, ifølge det russiske nyhetsbyrået Novosti.

Roshal er utpekt, etter gisseltakernes eget ønske, som forhandler mellom terroristene og russiske myndigheter. Roshal hadde en profilert rolle under gisseldramaet i teateret i Moskva i 2002.

- Jeg snakker med en som kaller seg Shoikhu, men jeg er ikke sikker på om jeg har fått navnet hans rett. Han har utpekt seg selv til terroristenes talsmann, forteller Roshal, som er svært bekymret for hva som skjer hvis utfallet av gisseldramaet blir blodig:

- Hvis dette viser seg å bli en tragedie, kan det bli full krig i dette eksplosive området. Vi må forhindre krig mellom broderfolk til enhver pris. Jeg vil appellere til klokskapen hos folket i Tsjetsjenia, Nord-Ossetia og resten av Russland: Vi må unngå en krig som utvilsomt vil ta tusenvis av liv, sa barnelegen.

31 løslatt

Rett etter klokka 15 i ettermiddag meldte nyhetsbyråene Interfax og ITAR-tass at 31 kvinner og barn er løslatt fra skolen i Beslan. Det er uklart hva som er årsaken til at de ble sluppet fri.

Rådgiver Lev Dzugayev ga beskjed om løslatelsene utenfor skoleområdet, noe som førte til at mange av de ventende foreldrene strømmet mot ham for å få mer informasjon.

Barna og kvinnene ble trolig sluppet i to grupper, én på 26 personer og én på fem personer. Russiske myndigheter var varslet om at de 31 gislene skulles slippes, men ga ikke beskjed i forkant, for å unngå det enorme påtrykket fra pårørende og medier.

Klokka halv to ble det hørt to eksplosjoner ved skolen i Beslan. Den urolige menneskemengden på utsiden så svart røyk velte opp fra området der skolen ligger. Selve skolen er ute av syne for både journalister og andre som er på stedet. Det er fortsatt uklart hvor eksplosjonene skjedde.

På direkten antok CNNs reporter at eksplosjonene fant sted på utsiden. Han betviler at regjeringsstyrker sto bak smellene.

Journalist Andew Osborn fra avisa The Independent sier til Sky News at to biler står i brann utenfor skolen.

- Det er uklart hvorfor bilene eksploderte. Men gisseltakerne hiver granater ut av vinduet når de ser de russiske spesialstyrkene.

Ifølge redningsarbeidere på stedet ble granatangrepet gjennomført fordi bilene stod for nær skolen.

Utslitte pårørende

Et stykke inn i døgn nummer to av gisseltakingen er øynene blodskutte hos mange av de pårørende samlet på utsiden av skolen. Inni bygningen har de barn, koner, ektemenn og slektninger. Ingen vet hvordan gislene har det. Hittil har de fortsatt ikke fått mat eller vann inn i bygningen.

- Min søster og hennes sønn Batras er der inne. Det var første skoledag for ham, sier Rita Botsayeva (45) til Gazeta.

En annen kvinne har sønnen sin inne på skolen, men datteren er i sikkerhet på utsiden.

- Kan du forestille deg, jeg har et barn som ikke spiste og sprang av gårde til skolen i går. Men datteren min kom for sent, forteller Luda.

- Det er ikke mulig å storme bygningen. Da sprenger de barna i lufta.

Mange av de pårørende er frustrerte, og da myndighetene prøvde å informere om utviklingen, kokte det over for noen.

- Hvor er de som lot disse terroristene komme inn i byen vår? ropte en kvinne. Men de fleste er for slitne til å vise sinne, skriver den russiske avisa.

- Hele byen føler dette. Hele byen ber, sier Angela Khugayeva.

Tør ikke bruke makt

Mange av foreldrene på utsiden er redde for hvordan president Putin vil takle situasjonen. De har friskt i minne dramaet på teatret i Moskva, da det ble sluppet gass inn i teatret og 129 uskyldige gisler ble drept.

Valery Andreyev, en høytstående tjenstemann i Nord-Ossetia, sier at det ikke er aktuelt å bruke makt for å befri gislene.

- Det er ikke noe spørsmål om dét. Det blir en lang og anstrengende forhandlingssituasjon, sier han.

Putin har stått frem på tv og prøvd å berolige opprørte russere.

- Vår viktigste oppgave er å redde livene og helsen til de som har blitt tatt som gisler. Alt handler bare om å løse denne oppgaven, sa Putin.

Han beskriver det som nå skjer i Nord-Ossetia som grusomt, spesielt fordi så mange barn er blant de rammede.

Har gitt livstegn

Flere av barna og rektor på skolen har ringt ut og sagt at situasjonen er til å holde ut for fangene. Det er uklart om det er gisseltakerne som har bedt ofrene om å ringe ut, eller om de har klart å snike seg til å ringe uten å bli oppdaget. Detaljer er ikke kjent. Men fortsatt har ingen fått komme inn til gislene.

- Ingen har vært der inne ennå. Vi håper at barnelegen Leonid Roshal snart kan gå inn. Det ser ut til at terroristene har gått med på å slippe ham inn, sier Stanislav Kesayev i det nord-ossetiske parlamentet.

Fremdeles er gisseltakernes identitet ikke kjent. Ifølge myndighetene er det flere av gisseltakerne som snakker godt russisk.

Kilder: Gazeta, Interfax, AP, CNN, ITAR-Tass

REDDET: Denne kvinnen og den lille sønnen hennes ble også sluppet fri i ettermiddag.
ALLE BER:</B> De fleste innbyggerne i Beslan er samlet i nærheten av skolen der dramaet finner sted.
REDDET:</B> Denne kvinnen får behandling på sykehuset. Hun unnslapp skolen i det gisseldramaet begynte.
EKSPLOSJON: To biler stod i brann utenfor skolen tidligere i dag. Årsaken til eksplosjonen er fortsatt uklar.
FORHANDLER: Leonid Roshal ga pressen en oppdatering på gislenes situasjon i kveld.
REDDET: En politimann bærer bort et lite barn som ble sluppet fri av gisseltakerne i dag.
UTSLITTE:</B> De fleste har ikke sovet siden i går morges, da beskjeden om gisseltakingen kom.
AVVENTENDE:</B> Nord-ossetisk politi på området. Mange er redde for hvordan soldater og politi vil gå frem for å få ut barna, til tross for at Putin lover å unngå maktbruk foreløpig.