Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- To nye nordmenn har reist til IS i Syria

- Framsto helt hjernevasket, sier bekjent av østlandsmann.

TO NORDMENN TIL SYRIA: Dagbladet får bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning skal ha reist til Syria og sluttet seg til de fryktede islamske terroristene. Foto: AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA
TO NORDMENN TIL SYRIA: Dagbladet får bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning skal ha reist til Syria og sluttet seg til de fryktede islamske terroristene. Foto: AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at to nye menn med norsk tilknytning skal ha reist til Syria og sluttet seg til de fryktede islamske terroristene.

Begge to kommer fra Østlandet. Den ene er blitt forsøkt overtalt av bekjente til å bli i Norge, men han nektet - og var fast bestemt på å reise til Syria.

- Han framsto helt hjernevasket, sier en bekjent av mannen til Dagbladet.

90 personer Mannen hevdes overfor Dagbladet å ha både kone og barn i Norge. Begge de to mennene skal være nordmenn av somalisk opprinnelse.

- Vi ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger, sier Martin Bernsen i PST.

Offisielt bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste at 90 personer tilknyttet Norge har reist til Syria. 40 av disse er fortsatt i det islamske kalifatet. Rundt 20 av dem med norsk tilknytning drept i Syria, mens om lag 30 skal ha kommet hjem til Norge.

- Dette er personer vi med sikkerhet vet har reist til Syria. De fleste av dem er menn i 20-åra, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Store mørketall Dagbladets kilder mener at det er store mørketall, og at mellom 150 og 180 personer med norsk tilknytning - både etniske nordmenn som ha konvertert til islam, og nordmenn av multinasjonal etnisk bakgrunn har reist til det krigsherjede landet.

Totalt har omkring 150 nordmenn sluttet seg til IS, men PST har gjort det klart at de nå har god oversikt over islamistmiljøet og at rekrutteringen har avtatt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling