TERROR: Noe vitner beskriver som en hvit bøtte eksploderte på t-banen like ved Parsons Green t-bane-stasjon fredag morgen. Ingen mennesker døde i forbindelse med angrepet, men et titalls mennesker ble sendt til sykehus med brannskader. Video: AP CV/ SCANPIX / CNN. Foto: Kevin Coombs / Reuters / NTB Scanpix. Vis me... Vis mer

To nye pågripelser i Wales etter T-baneangrepet i London

To menn ble pågrepet i Wales onsdag, mistenkt for å være involvert i angrepet mot Londons undergrunnsbane fredag forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to pågrepne, henholdsvis 48 og 30 år gamle, ble pågrepet med hjemmel i antiterrorloven i Storbritannia. Begge pågripelsene fant sted i Newport i Wales, opplyser politiet i en pressemelding.

En 25 år gammel mann ble pågrepet i samme by tirsdag.

Ingen ble drept, men 30 mennesker ble skadd da en hjemmelaget bombe eksploderte inne i en T-banevogn ved stasjonen Parsons Green i London fredag forrige uke.

Oppgraderte terrortrusselen

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 9.20, norsk tid, fredag. Tungt bevæpnet politi og London-politiets bombegruppe var raskt på plass på stedet. Få timer seinere, klokka 11.03 bekreftet London-politiet at hendelsen etterforskes som terror.

Statsminister Theresa May opplyste samme kveld at terrortrusselen i Storbritannia er oppgrader fra alvorlig til kritisk - som vil si at myndighetene anslår at et terrorangrep er nær forestående.

- Det er ganske uvanlig, men når det har skjedd har det ofte skjedd i sammenheng med angrep. Det er fordi gjerningsmannen fortsatt er på frifot og at man ikke har kontroll over situasjonen, sa terrorforsker Magnus Ranstorp ved Sveriges forsvarshøyskole til Dagbladet på fredag.

Femte angrep i år

To nye pågripelser i Wales etter T-baneangrepet i London

Ifølge myndighetene detonerte ikke bomben som den skulle, noe som sannsynligvis var en sentral årsak til at ingen liv gikk tapt.

- De har brukt en improvisert sprengladning, som indikerer at det ikke er veldig profesjonelt gjennomført, sa terrorforsker ved HiOA, Lars Gule, til Dagbladet samme dag.

Eksplosjonen på T-banevogna ved Parsons Green-stasjonen utløste en «vegg av ild» gjennom vogna. En rekke personer fikk brannskader, og andre ble skadd da de ble trampet ned av folk som stormet ut av undergrunnen i full panikk.

Richard Walton, direktør ved terroravdelingen til New Scotland Yard, skriver på Twitter at dette et det femte terrorangrepet i Storbritannia i 2017. Seks andre terrorplaner skal ha blitt stoppet dette året. 379 arrestasjoner er gjennomført og det er bokført 105 anmeldelser. 32 skal være dømt.