AstraZeneca-vaksinen:

To nye personer døde etter vaksinasjon

Ytterligere to personer er døde etter å ha blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

Publisert
Sist oppdatert

To nye personer er døde av blodpropp etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen. Begge de to var innlagt på Oslo universitetssykehus, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

- I dag har vi fått melding om to tragiske dødsfall ved Rikshospitalet. Det er en veldig trist beskjed, og vi håper inderlig at det ikke kommer flere tilfeller, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Madsen ønsker ikke å kommentere dødsfallene nærmere, men bekrefter at alle de fem som har vært innlagt på Oslo universitetssykehus med det sjeldne sykdomsforløpet, er under 55 år. Det skal dreie seg om både kvinner og menn, og flere av dem er helsearbeidere.

- Legemiddelverket kan ikke utelukke at disse tilfellene kan ha en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen, heter det i pressemeldingen.

Dagbladet har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, som henviser til Legemiddelverket for kommentar.

Alvorlige bivirkninger

Det er registrert flere tilfeller av alvorlig blodpropp, lavt antall blodplater og blødninger hos personer som har tatt AstraZenecas coronavaksine i Norge. Legemiddelverket, Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus samarbeider nå om grundige undersøkelser av disse tilfellene.

Direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, etter pressekonferansen torsdag 18. mars. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Madsen mener at alarmen bør gå på dag fire.

- Dersom symptomer som økende sykdomsfølelse, hodepine, ryggsmerter og blåmerker i huden vedvarer fra dag fire etter vaksinasjon og utover, så er det viktig å oppsøke helsevesenet, sa han til Dagbladet tidligere søndag.

Tidligere denne uka ble det meldt om ett dødsfall blant de som var vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Dermed er det nå tre vaksinerte personer som nå er døde. I tillegg undersøkes det om et dødsfall på Tynset kan kobles til vaksinen.

Avventer vaksinering

På torsdagens pressekonferanse med Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet (FHI) kom det fram at godkjenningen for AstraZeneca-vaksinen består, men at Norge fremdeles avventer vaksinering med denne vaksinen. Det selvpålagte midlertidige opphøret av vaksinasjonen fortsetter minst ei uke.

Audun Hågå, direktør for Legemiddelverket, la imidlertid ikke skjul på at han er bekymret AstraZeneca-vaksinens framtid i Norge.

- Hvor alvorlig er det hvis disse sykdomstilfellene fortsetter å forekomme i det tempoet vi ser nå?

- Det ville være veldig veldig trist. Jeg håper bare inderlig at dette stopper nå. Det er dramatiske dager, sa han til Dagbladet torsdag.

Rettelse: NTB meldte først at de to som døde var helsearbeidere. Det riktige er at det to pasienter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer