<strong>TO NYE VÅDESKUD:</strong> Det er registrert to nye vådeskudd i to forskjeligge politidistrikt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
TO NYE VÅDESKUD: Det er registrert to nye vådeskudd i to forskjeligge politidistrikt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

To nye politivådeskudd i to forskjellige politidistrikt

De to politidistriktene var i dialog med hverandre før de innrømmet vådeskuddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I både Haugaland og Sunnhordland politidistrikt og i Vestoppland politidistrikt er det registrert nye vådeskudd.

Det ene skuddet ble avfyrt på Gjøvik politistasjon i forrige uke, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Vestoppland politidistrikt, Steinar Mæhlum.

Beholder våpengodkjenning Vestoppland politidistrikt opplyser om at det aktuelle tjenestepersonen ikke har fått trukket tilbake våpengodkjenningen, og vil fortsette i vanlig tjeneste.  

- Dette er en personalsak, og det er gjort en grundig vurdering av vedkommedes skikkethet og egnethet, sier politimester i Vestoppland politidistrikt Martin Welhaven til Dagbladet.  

Han ønsker ikke å utdype hendelsesforløpet nærmere, ettersom Spesialenheten etterforsker saken.  

- Dette var en intern situasjon på et lukket område på et politistasjon med to betjenter til stede, hvor det ikke var publikumskontakt.  

- Vi ser at dette har blitt et tema av interesse, og valgte å komme med dette nå for å bidra i samfunnsdialogen. Jeg har snakket med min kollega i Haugland og Sunnhordland, sier Welhaven.

Avfyrt på våpenrommet Fredag 7. august ca. klokka 13.30 ble det avfyrt et vådeskudd inne på våpenrommet ved et av tjenestestedene i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. De opplyser i ei pressemelding at Spesialenheten for politisaker og Politidirektoratet er varslet om hendelsen.

- Når hendelsesforløpet er klarlagt gjennom etterforskningen til Spesialenheten, vil vi gå gjennom saken og vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes for å forebygge at noe slikt skal skje igjen, opplyser politimester Steinar Langholm i en pressemelding.

Langholm opplyser om at Haugaland og Sunnhordland politidistrikt var i dialog med Vestoppland politidistrikt før de begge valgte å komme med pressmeldinger om vådeskuddene med ti minutters mellomrom etter klokka 15.00 fredag ettermiddag.
Ifølge ham er dette det første vådeskuddet som har blitt avfyrt i politidistriktet etter at midlertidig bevæpning ble innført i november 2013.

Fratatt våpengodkjenningen Vådeskuddet som ble avfyrt i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har fått følger, ifølge politimester Langholm.

Langholm opplyser at vedkommende som avfyrte vådeskuddet er fratatt våpengodkjenning inntil han har forklart seg og bestått ny våpenprøve.  

- Spesialenheten etterforsker nå saken, og vi kjenner ikke til hendelsesforløpet. Det var ingen personskade, sier Langholm til Dagbladet.

- Det har vært mye fokus på dette i mediene i det siste, og derfor velger vi nå og gå ut med det etter å ha tatt en ny vurdering. Vanligvis pleier vi ikke det, sier politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Steinar Langholm til Dagbladet.  
Endrer rutinene På tirsdag kom det fram at Anders Anundsen endrer rutinene etter flere uhell med vådeskudd, ifølge VG.

Politiets tjenestemenn har i dag til enhver tid ei patron i kammeret - dvs. at våpenet alltid er klart til bruk og kan avfyres uten at man må ta ladegrep.

I tillegg til episoden på Stavanger politistasjon, der en person fikk avfyrt et tjenestevåpen etter håndgemeng med politiet, har det kommet opp opplysninger om flere vådeskudd, ifølge NTB.

Ifølge VG har det vært et vådeskudd på politistasjonen i Kristiansund og ett annet i garasjen på Follo politistasjon og ett tredje inne på politistasjonen i Lillestrøm.

Nå er det altså avfyrt to nye vådeskudd.

Presset av AP Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor VG at politimannen fikk 10 000 kroner i bot, men at han nå er tilbake i tjeneste, med våpen.

Arbeiderpartiets nestleder og leder for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, har presset Anundsen på om han ble orientert om Kristiansand-episoden eller ei. Det samme har VG; til nå har ikke avisa fått et klart svar.

Til sammen tre episoder med vådeskudd er kjent etter at instruksen om midlertidig bevæpning ble innført: Hendelsen i Kristiansand; skuddet som gikk av i forrige måned da en mann hoppet over skranken på politihuset i Stavanger og avfyrte en tjenestemanns pistol i hylsteret; og en hendelse på Lillstrøm politistasjon i juni.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer