FLERE TATT: Dette er angivelig talibankommandant Abdullah alias Abu Waqa pågrepet Karachi denne uka, samme by som Talibans nummer to, bevegelsens militære leder Abdul Ghani Bardar be pågrepet i for omlag to uker siden. Foto: AP Photo/Fareed Khan/SCANPIX
FLERE TATT: Dette er angivelig talibankommandant Abdullah alias Abu Waqa pågrepet Karachi denne uka, samme by som Talibans nummer to, bevegelsens militære leder Abdul Ghani Bardar be pågrepet i for omlag to uker siden. Foto: AP Photo/Fareed Khan/SCANPIXVis mer

To nye Taliban-topper tatt

Skyggeguvernører for to Afghanske nord-provinser pågrepet i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): To nye afghanske Taliban-topper skal være tatt til fange i Pakistan, melder The New York Times.

De to skal være guvernører i Taliban-bevegelsens skyggeregjering som har overtatt makt i stadig større deler av Afghanistan de siste årene. Mulla Abdul Salam skal være leder for Taliban i Kunduz, naboprovinsen til Balkh og regionhovedstaden Mazar-i-Sharif der deler av den norske ISAF-styrken holder til. Mulla Mir Mohammed regnes som lederen for Taliban i provinsen Baghlan, sør for Kunduz.

De to Taliban-toppene ble tatt for omlag to uker siden i kjølvannet av pågripelsen av bevegelsens militære leder Abdul Ghani Bardar, den sagnomsuste Taliban-lederen mulla Omars høyre hånd. De var begge i et hus i Akora Khattack, ifølge lederen av en madrasa-skole der.

Også Bardar ble pågrepet for omlag to uker siden i Karachi i Pakistan. Den ammerikanske etterretningstjenesten CIA i samarbeid med den pakistanske etterretningstjenesten ISI står bak alle pågripelsene.

Disse blir nå sett på som den største skaden påført toppledelsen i Taliban siden krigen i Afghanistan startet for åtte år siden.

Det gjenstår å se hva pågripelsene vil få av betydning for den stadig økende uroen på bakken i Nord-Afghanistan. Politisjefen i Kunduz, general Razaq Yaqoobi, mener de to skyggeguvernørene har hatt stor makt.

- Mulla Salam og mulla Mohammed var svært nådeløse individer. Det meste av terror, attentater og annen kriminalitet begått i nordre Afghanistan ble gjort på deres ordre, sier politisjefen til den amerikanske avisa.

Men Taliban har vist seg å være raske med å skifte ut døde eller tilfangetatte ledere. Derfor kan man neppe regne med en langvarig effekt av pågripelsene alene - om noen i det hele tatt.

Men pågripelsene gir grunn til optimisme i forhold til at det tyder på at pakistanske myndigheter, og især landets beryktede etterretningsorganisasjon ISI, i større grad er villige til å jakte på bevegelsens toppledere i Pakistan.