Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To nye tilfeller av narkolepsi i Norge

Det europeiske legemiddelverket skal nå etterforske rapporter om sykdommen hos barn i Norge, Sverige og Finland.

GITT TIL 30 MILLIONER: Siden svineinfluensapandemien startet, har 30 millioner europeere blitt vaksinert med Pandemrix. Nå innledes en systematisk etterforskning av om vaksinen kan ha forårsaket sykdommen narkolepsi. Foto: REUTERS/SCANPIX
GITT TIL 30 MILLIONER: Siden svineinfluensapandemien startet, har 30 millioner europeere blitt vaksinert med Pandemrix. Nå innledes en systematisk etterforskning av om vaksinen kan ha forårsaket sykdommen narkolepsi. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fredag ettermiddag ble det meldt om to nye tilfeller av narkolepsi hos personer som tidligere har fått vaksine mot influensa A(H1N1), melder Legemiddelverket. Ei 11 år gammel jente og en 35 år gammel mann har fått påvist sykdommen, i tillegg til de to tilfellene som tidligere er meldt inn.

Europeiske helsemyndigheter rapporterte fredag at de nå innleder en systematisk gransking av den mulige sammenhengen mellom svineinfluensavaksinen Pandemrix og søvnsykdommen narkolepsi.

I en pressemelding skriver det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) at de er bedt av EU-kommisjonen å innlede en gransking av tilfellene i blant annet Sverige og Finland.

I Norge ble det tidligere i uka meldt om to tilfeller av narkolepsi hos barn som tidligere har fått vaksinen mot  I dag ble det klart at

Stoppes ikke i Norge
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket støtter EMAs beslutning.

- Vi har ønsket en systematisk gjennomgang av tilfellene. Dette påvirker ikke noen formelle vurderinger rundt vaksineprogrammet, og per nå foregår det heller ingen aktiv vaksinasjon, sier Madsen til Dagbladet.

Selv om narkolepsi-tilfellene har en tidsmessig tilknytning til bruken av vaksinen Pandemrix, er det fremdeles ikke kjent om vaksinen har forårsaket sykdommen, påpeker EMA. De vil nå gå gjennom alle tilfellene grundig, og se det i sammenheng med den normale forekomsten av narkolepsi.

Vurdering i september
Eksperter fra EU-landene skal være med på å vurdere om det finnes en sikkerhetsrisiko ved bruk av vaksinen. På et møte i september vil komiteen som har ansvaret for granskingen vurdere om det er nødvendig med midlertidige tiltak mens granskingen pågår.

Finske myndigheter bestemte tirsdag at vaksineringen med Pandemrix skulle stoppes, etter seks tilfeller av narkolepsi hos barn som hadde fått vaksinen.

Pandemrix lages av legemiddelgiganten GlaxoSmithKline og er gitt til over 30 millioner europeere, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling