To nye tilfeller av skrantesyke i Nordfjella

Hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde skal utryddes i et forsøk på å fjerne skrantesyke fra norsk jord.

UTRYDDES: Det er oppdaget to nye tilfeller av skrantesyke i Nordfjella villreinområde. Flokken skal fjernes for å hindre smitte. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UTRYDDES: Det er oppdaget to nye tilfeller av skrantesyke i Nordfjella villreinområde. Flokken skal fjernes for å hindre smitte. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er bekreftet to nye tilfeller av skrantesyke blant reinsdyrene som er blitt skutt under den statlige nedslaktingen av villreinstammen i Nordfjella.

Siden den statlige jakten startet i november er det tatt ut 531 villrein. Fem av disse har testet positivt på den dødelige hjortesykdommen skrantesyke (CWD). I forkant ble det påvist fire tilfeller under den ordinære jakten.

De nye tilfellene ble oppdaget på to voksne simler, og funnene ble gjort i både hjernevev og lymfeknuter, ifølge Mattilsynet.

- Antall syke dyr er som ventet, og dette bekrefter at avgjørelsen om å fjerne flokken både er riktig og viktig, sier seniorrådgiver og veterinær Julie Enebo Grimstad ved seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

Hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde skal utryddes i et forsøk på å fjerne skrantesyke fra norsk jord. Før årets ordinære jaktsesong var stammen på 2 200 dyr, og med 700 felte dyr i den ordinære jakten pluss over 500 fra den statlige jakten, er det nå om lag 1 000 villrein igjen i området, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer