To nye ungdom på isolat

Ytterligere to ungdommer har fått symptomer på svineinfluensa på 4H-leiren i Breim. - Kaotisk og krevende, sier 4H-generalsekretær.

SENDES HJEM: 4H-leiren på Breim er blitt gradvis avvviklet etter at svineinfluensa brøt ut blant flere av deltakerne. I morgen kveld skal hele leiren være tømt for ungdommer. Foto: 4H / SCANPIX
SENDES HJEM: 4H-leiren på Breim er blitt gradvis avvviklet etter at svineinfluensa brøt ut blant flere av deltakerne. I morgen kveld skal hele leiren være tømt for ungdommer. Foto: 4H / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I dag er to nye ungdommer plassert på isolat på Reed skole i Breim i Sogn og Fjordane etter at det brøt ut svineinfluesna blant leirens 1700 deltakere fredag kveld.

Fem fikk dra hjem
Fem ungdommer har i dag fått slippe ut av isolatet og er blitt hentet hjem av foreldre. 57 ungdommer sitter fortsatt på isolat, men ingen av dem er så syke at de trenger legeoppsyn.

- De som ikke lenger har feber eller andre symptomer, får slippe ut så lenge de har foreldre som kan hente dem. Men de får ikke kjøre offentlig transport og må holde seg innendørs i sju dager. Foreldrene som henter dem må bruke munnbind, sier Astrid Solberg, generalsekretær i 4H, til Dagbladet.

137 på Tamiflu
I tillegg til de isolerte ungdommene, er 200 leirdeltakere med kroniske sykdommer blitt undersøkt av lege.

- 75 av disse får nå forebyggende Tamiflu-behandling, sier Solberg.

Dermed har hele 137 ungdommer fått tamiflubehandling på Breim de siste dagene.

Kaotisk og krevende
Solberg beskriver situasjonen etter at svineinfluensaen brøt ut som kaotisk og krevende.

- Nå er vi ganske sliten. Særlig gårsdagen var kaotisk da vi skulle håndtere et rullerende antall nye syke og få dem på isolat. Vi drevet skytteltrafikk til og fra lege, sier Solberg.

Både lederne og flere av de 1700 leirdeltakerne var svært misfornøyde med at 4H-leiren er avviklet før tiden.

- Vi har planlagt dette i tre år, så det er selvsagt bittert. Ungdommene var lei seg for at de måtte skilles fra nye kjærester og gamle venner før tiden, sier Solberg.

Har hodepine
Blant de isolerte ungdommene på Reed skole er stemningen god, ifølge Solberg.

- De fleste er friske og oppegående. De spiller kort og koser seg. Mange har sagt at de ikke ønsker å reise hjem, sier Solberg.

Mathilde Skuland (15), en av ungdommene med svineinfluensa, sier til Dagbladet at hun føler seg litt bedre i dag.

HAR HODEPINE: Mathilde Skuland (15) er fortsatt isolert på skolen i Breim sammen med 56 andre ungdommer. I dag har hun hodepine, men føler seg litt bedre enn i går. MMS-foto: Privat
HAR HODEPINE: Mathilde Skuland (15) er fortsatt isolert på skolen i Breim sammen med 56 andre ungdommer. I dag har hun hodepine, men føler seg litt bedre enn i går. MMS-foto: Privat Vis mer

- Jeg har en del hodepine, men ellers går det bra. Vi har det greit på skolen, men det er veldig varierende helsetilstand på ungdommene. Noen er syke og sover mye, mens andre er helt friske og løper rundt, sier hun.

Nesten friske
Ifølge fylkeslege i Sogn og Fjordane, Petter Ødgar, er de isolerte ungdommene på bedringens vei og nærmest friske.

- Det kan vanskelig komme nye smittetilfeller nå i og med at nesten alle deltakere er reist fra området, sier han til Dagbladet.

ISOLASJONSSKOLEN: På denne skolen, Reed skole i Breim, er nå 57 ungdommer isolert. Foto: 4H
ISOLASJONSSKOLEN: På denne skolen, Reed skole i Breim, er nå 57 ungdommer isolert. Foto: 4H Vis mer