To og et halvt år etter at ektemannen ble drept møter Jolita (28) fortsatt de drapssiktede på gata

Ektemannen til Jolita (28) ble drept på en bursdagsfest i Vestfold. To og et halvt år seinere sier statsadvokaten at drapsaken ikke vil bli ført for retten i Norge.

- STORT SAVN: - Jeg savner han hver dag, sier Jolita Matulaityte (28). Det har nå gått over to og et halvt år siden ektemannen hennes, Tautvydas Mitkus (31), ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- STORT SAVN: - Jeg savner han hver dag, sier Jolita Matulaityte (28). Det har nå gått over to og et halvt år siden ektemannen hennes, Tautvydas Mitkus (31), ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tenker fortsatt på ektemannen min og det at han ikke kan være her sammen med meg og vår sønn, sier Jolita Matulaityte (28) til Dagbladet.

Det er mer enn to år siden ektemannen til litauiske Jolita ble stukket ned med kniv på en bursdagsfest på Re i Vestfold i februar 2011. Tautvydas Mitkus (31) døde av skadene. To litauere ble siktet av norsk politi for drapet.

Går fritt rundt To og et halvt år senere går de to siktede litauerne fritt rundt. Den ene reiste til Litauen før politiet fikk arrestert ham. Den andre bor i Vestfold. Allerede september i fjor skrev Dagbladet om drapssaken. Da fortalte Jolita at hun møtte de mistenkte drapsmennene på gata i Vestfold og i Litauen.

«Det er helt forferdelig å hele tiden vite at jeg kan møte dem», sa enka da. Nesten et år senere har lite forandret seg.

- Ja, jeg møter og ser fortsatt min manns mordere. De går og kjører bil akkurat som normale mennesker, forteller Jolita.

- Jeg er uskyldig Den ene er fortsatt registeret med adresse i Vestfold. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med han uten å lyktes. Tidligere har han sagt til Dagbladet at han ikke ønsker å uttale seg.

Den andre personen som er siktet for drapet, Dontas Majauskas, møtte Dagbladet første gang i 2012. Donatas Majauskas (25) bor i dag i hjembyen Birzai i Litauen, hvor også Jolita kommer fra. Majauskas sier til Dagbladet at han er uskyldig.

- Nå er det nesten gått tre år og ingen har ringt. Jeg lever i uvitenhet, sier Majauskas til Dagbladet i dag.

- REDD HELE TIDEN: - Nå er jeg redd hele tiden. Hvis jeg skal på butikken eller et annet sted må jeg hele tiden se meg rundt - fordi jeg er redd for dem. Jeg vil ikke se dem. Før denne saken er ferdig kan jeg ikke leve et normalt liv. Vi bare venter, sier Jolita Matulaityte (28) til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- REDD HELE TIDEN: - Nå er jeg redd hele tiden. Hvis jeg skal på butikken eller et annet sted må jeg hele tiden se meg rundt - fordi jeg er redd for dem. Jeg vil ikke se dem. Før denne saken er ferdig kan jeg ikke leve et normalt liv. Vi bare venter, sier Jolita Matulaityte (28) til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

I dag jobber Majauskas som sjåfør og i blant som bygningsarbeider i Litauen. Han sier de siste tre årene i Litauen har vært vanskelige, men at det nå går bedre. Siden han rømte til Litauen har han giftet seg og fått en sønn.

- Ekstremt tungt - Jeg skjønner veldig godt hvordan Jolita har det og har forståelse for hennes følelser. Det er ekstremt tungt å leve i uvitenhet. Saken er jo så åpen og uklar, det er ingen bevis, sier Majauskas. Birzai er et lite sted og folk kjenner hverandre, forteller Majauskas.

- Men Jolita vet at hun ikke trenger å være redd meg, sier Majauskas. Han sier han er uskyldig.

- Jeg vet at jeg er uskyldig og håper at saken snart blir ferdig for min del, sier Majauskas.

Vil ikke føre saken i Norge Norsk politi har tidligere sagt til Dagbladet at det har vært en intens jakt på dem som sto bak drapet. Tidligere har lensmann i Indre Vestfold, Hans P. Gulliksen, sagt at de «er sikre i vår sak, og mener vi kan bevise at disse to er skyldige». I dag vil ikke politiinspektør Eskil Bredesen utale seg om saken, og viser til at saken er hos statsadvokaten.

Statsadvokaten sier at saken kanskje vil bli overført til litauiske myndigheter. I Norge vil det ikke skje noenting.

- Spørsmålet nå er om Litauen eventuelt vil rettføre saken. Den kommer ikke til å bli rettført her, sier førstestatsadvokat Arnfinn Hval hos statsadvokatene i Vestfold og Telemark.

Hval peker på at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Litauen, og at de derfor ikke får utlevert den drapsmistenkte litaueren.

HJERTEVENN: -Han var min hjertevenn, en snill mann og en utrolig god ektemann og far. Nå er jeg alene igjen, sier Jolita Matulaityte. Her sammen med den døde ektemannen, Tautvydas Mitkus, og sønnen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
HJERTEVENN: -Han var min hjertevenn, en snill mann og en utrolig god ektemann og far. Nå er jeg alene igjen, sier Jolita Matulaityte. Her sammen med den døde ektemannen, Tautvydas Mitkus, og sønnen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Spørsmålet blir om Litauen er interessert i å rettføre de som vi tror drepte dem. De har ikke komme til noen endelig avgjørelse, sier Hval.

- Forstår du at Jolita er frustrert?

- Ja, men det er ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi kan ikke rettføre mot dem så lenge de er i Litauen, sier Hval.

Skuffet over norske myndigheter Jolita forteller at hun er dypt skuffet over norske påtalemyndigheters behandling av drapssaken og henne.

- Jeg trodde alltid at Norge var et liberalt land med sterke lover, og at vi måtte respektere og følge lover her. Men nå tviler jeg på alt; på lovene, politimennene og påtalemyndighetene, sier Jolita til Dagbladet. Hun er frustrert over at de som drepte faren til barnet hennes fortsatt ikke er arrestert.

- Jeg forstår det ikke. Er det umulig å straffe dem? Jeg har ikke sett at noen har gjort en innsats for å gjøre noe i denne saken. Jeg forstår ikke hvorfor politimenn og statsadvokater får lønn når de ikke jobber, sier en rasende Jolita. Hun mener de ikke tar saken seriøst.

- Nå er jeg redd hele tiden. Hvis jeg skal på butikken eller et annet sted må jeg hele tiden se meg rundt - fordi jeg er redd for dem. Jeg vil ikke se dem. Før denne saken er ferdig kan jeg ikke leve et normalt liv. Vi bare venter, sier Jolita.

- USKYLDIG: Dagbladet møtte den drapssiktede Donatas Majauskas i Litauen i 2012. -Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke, sa han til Dagbladet da. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- USKYLDIG: Dagbladet møtte den drapssiktede Donatas Majauskas i Litauen i 2012. -Hvis de mener jeg er skyldig, hvorfor arresterer de meg ikke, sa han til Dagbladet da. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
- BRUKTE BARE NEVENE: På spørsmål om hvordan 31-åringen ble drept svarer Donatas Majauskas: - Det er merkelig at du spør meg hele tida om det. Hva kan jeg svare da? Jeg hadde ikke kniv og jeg brukte bare nevene. Slo jeg kanskje for sterkt? Han døde jo av kuttskader. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- BRUKTE BARE NEVENE: På spørsmål om hvordan 31-åringen ble drept svarer Donatas Majauskas: - Det er merkelig at du spør meg hele tida om det. Hva kan jeg svare da? Jeg hadde ikke kniv og jeg brukte bare nevene. Slo jeg kanskje for sterkt? Han døde jo av kuttskader. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer