To okser i samme kraal

Mens alle her i Sør-Afrika venter spent på noe nytt om helsetilstanden til Nelson Mandela, er det maktkampen mellom hans eldste datter og hans eldste sønnesønn som preger nyhetsbildet.

I RETTEN: Mens Nelson Mandela ligger kritisk sjuk i Pretoria, har 94-åringens eldste datter, Makaziwe, og 16 andre familiemedlemmer, samt kona Graça Machel, gått rettens vei for å få Mandelas barnebarn Mandla Mandela til å flytte gravene til den tidligere presidentens tre barn tilbake til landsbyen Qunu. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo / NTB scanpix
I RETTEN: Mens Nelson Mandela ligger kritisk sjuk i Pretoria, har 94-åringens eldste datter, Makaziwe, og 16 andre familiemedlemmer, samt kona Graça Machel, gått rettens vei for å få Mandelas barnebarn Mandla Mandela til å flytte gravene til den tidligere presidentens tre barn tilbake til landsbyen Qunu. Foto: Schalk van Zuydam / AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Arven etter frigjøringshelten Nelson Mandela blir på alle vis stor, og den arven dreier seg langtfra bare om penger. Hvem skal forvalte denne arven?

Makasiwe, hans eldste datter, som nå er 60 år gammel, har i hvert fall arvet farens viljestyrke. Men det har også hans eldste sønnesønn, Mandla, på 38 år. Nå kjemper de med alle midler om hvor Nelson skal gravlegges og om hvem som er familiens øverste leder.

Med et sørafrikansk ordtak har Mandela-familien nå sluppet inn «to okser i én kraal». For de som ikke har filla greie på bondeyrket: Det blir et skrekkelig leven om man slipper to okser inn i samme innhegning.

I går dro Makaziwe fra Johannesburg til Qunu, hvor Nelson gravla sine tre avdøde barn. Nelson vil hvile ved deres side, har han sagt. Hans foreldre ligger også der. Men Mandla gravde opp de tre i 2011 og flyttet dem til Mvezo, 30 kilometer lenger sør, hvor han nå er høvding, uten å spørre de andre i familien.

Mandla, som formelt er familiens overhode, avviste for ei drøy uke siden at han lå i strid med tanta. Men noen dager seinere gikk Makasiwe og 16 andre i familien til en domstol i fylket Eastern Cape og vant fram med kravet om å flytte de tre gravene tilbake til Qunu. I går (mandag) anket Mandla dommen.

Under et familie-møte i Qunu i forrige uke led høvding Mandla et dundrende nederlag for tanta og forlot møtet i raseri. Han har tapt tilliten fra de eldste i stammen.

HØVDING: Mandla Mandela, andre fra venstre, er nå høvding i Mvezo, dit han har flyttet gravene til tre av Nelson Mandelas barn. Andre familiemedlemmer har nå gått rettens vei for å få gravene flyttet tilbake til Qunu, hvor de opprinnelig ble gravlagt.
Foto: Toby Selander / Dagbladet
HØVDING: Mandla Mandela, andre fra venstre, er nå høvding i Mvezo, dit han har flyttet gravene til tre av Nelson Mandelas barn. Andre familiemedlemmer har nå gått rettens vei for å få gravene flyttet tilbake til Qunu, hvor de opprinnelig ble gravlagt. Foto: Toby Selander / Dagbladet Vis mer

Mandla ble høvding i Mvezo i 2005 da faren, Makghato Mandela, døde av aids. Mandla er medlem av parlamentet for regjeringspartiet ANC og spiller en stadig mer framtredende politisk rolle. Men i partiet misliker mange hans evne til å lage bråk.

Hans tre ekteskap har vært såpeopera for åpen scene, hvor han har vært inn og ut av retten for underholdsbidrag, skilsmisse og påstått forsøk på voldtekt. Den første kona, Thando Mabunu-Mandela holder på å skille seg fra ham med sårende offentlige uttalelser fra begge hold. Den andre kona, Anais Grimauld på 22 år, ble gravid med hans 21 år gamle bror. Han giftet seg for tredje gang med Mbali Makhatthini, på tross av et forbud fra en domstol fordi han ennå er gift med Mabunu, som nå krever ekteskapet opphevet og en masse penger i bidrag. Og en kvinnelig bygningsarbeider har trukket ham for retten for voldtekt på en bensinstasjon. Alt dette for åpen scene.

Men Makaziwe er heller ikke fremmed for strid. Hun og søstera Zenani ville i forrige måned saksøke farens stiftelse og fjerne de som styrer den, fordi stiftelsen «urettmessig» ikke vil gi døtrene penger. Makaziwe er ei rik, og omstridt, forretningskvinne. Hun kjemper for kvinnenes plass i eliten, og i forrige uke kalte hun, på vegne av familien, oss utenlandske journalister som følger farens dødskamp for «rasistiske åtselsfugler».

Nå er visstnok patologene på plass i Qunu og Mvezo. Nelson Mandela har bedt om ei enkel grav. Men det kommer til å bli et nasjonalt monument og et valfartssted for politiske pilegrimer.

Det er tronfølge-strid i Mandela-familien. Mens to okser slåss i samme kraal vet ikke sørafrikanerne hvor de skal begrave sin frigjøringshelt.

KRITISK, MEN STABIL: Det er fullt av tente lys utenfor sjukehuset i Pretoria hvor Nelson Mandela blir behandlet. Her har han ligget siden han ble innlagt med lungebetennelse 8. juni. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB scanpix
KRITISK, MEN STABIL: Det er fullt av tente lys utenfor sjukehuset i Pretoria hvor Nelson Mandela blir behandlet. Her har han ligget siden han ble innlagt med lungebetennelse 8. juni. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.