To omkom i brann på sykehjem i Oslo

To personer omkom da det begynte å brenne på Hovseter sykehjem klokka 05 i natt. Tre andre sykehjemspasienter er innlagt på sykehus med røykskader, tilstanden for den ene av dem skal være alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

96 beboere ble evakuert i en dramatisk redningsaksjon, der alt tilgjengelig av mannskaper både fra politiet og brannvesenet deltok. De to som omkom i brannen er ennå ikke identifisert. Den ene skal ha bodd på rommet der brannen startet i tredje etasje på sykehjemmet. Den andre skal ha bodd like i nærheten, og omkommet som følge av røykforgiftning.

Røykskader

Tre andre fikk så store røykskader at de er innlagt på sykehus i Oslo. En 67 år gammel kvinne er innlagt på Aker sykehus med alvorlig røykskade. Tilstanden hennes er stabil, opplyser sykehuset. En 85 år gammel kvinne er innlagt på Diakonhjemmet sykehus, også hun med alvorlig røykskade men i stabil tilstand.

Det er for tidlig å si noen om tilstanden til en 90 år gammel kvinne som ble innlagt på Ullevål sykehus med røykskade.

Redningsmannskapene tør ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis brannen hadde spredd seg oppover i etasjene. Da ville trolig antall døde blitt langt høyere.

Dramatisk

Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 0503, politiet ble varslet kort tid etterpå. 10 brannbiler ble straks sendt til stedet. Politiet dirigerte alle sine mannskaper i Oslo til Hoveseter for å delta i evakueringen.

Det var mulig å benytte heisen på sykehjemmet, det gjorde at evakueringen gikk raskere enn politiet fryktet. Mens beboerne ble båret ut av redningsmannskaper, klarte brannvesenet raskt å få kontroll over brannen, som startet på et rom i tredje etasje i det syv etasjer høye sykehjemmet. Etter bare 15 minutter var brannen slukket. Problemet var den kraftige røykutviklingen, som gjorde evakueringen vanskelig. Samtlige beboere på sykehjemmet trenger hjelp til å komme seg ut i en krisesituasjon.

Flyttet tilbake

Alt i 0730-tiden fikk de første sykehjemspasientene flytte inn igjen på rommene sine. De som bodde i etasjen der det brant må vente. 17 ble kjørt til Ullevål sykehus, ti andre til legevakten, der de blir tatt hånd om inntil de enten kan flytte tilbake eller inn til et annet sykehjem.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hva som var årsak til brannen. I dag tidlig startet kriminalteknikerne undersøkelser på brannstedet.

STOR UTRYKNING: </B>Brannvesenet rykket ut med 30 mann, derav 20 røykdykkere. Da de kom fram var tredje etasje fylt med røyk.
<B>BERGET UT: Brannvesen, politi og ambulansepersonell evakuerte de 100 beboerne på Hovseterhjemmet.
<B>TOTALSKADD: Hele tredje etasje er nærmest totalskadd av brann-, røyk- og vann. Det vil ta lang tid før beboerne kan flytte inn på rommene sine igjen.