To omkom i «supertidevann»

Etter solformørkelsen fredag.

SKUELYSTNE: Mange hadde møtt opp for å beskue tidevannet ved klosteret Mont Saint-Michel i Normandie - kjent for sin allerede store forskjell mellom flo og fjære. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS / NTB SCANPIX
SKUELYSTNE: Mange hadde møtt opp for å beskue tidevannet ved klosteret Mont Saint-Michel i Normandie - kjent for sin allerede store forskjell mellom flo og fjære. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst to personer har omkommet i forbindelse med det uvanlig kraftige tidevannet i det nordvestre Frankrike lørdag, melder franske medier.

Flere steder i Frankrike, Stobritannia og Nederland var det uvanlig store tidevannsforskjeller lørdag. Fredagens solformørkelse er blant de astronomiske faktorene som bidro til tidevannet.

Naturfenomenet fører ikke bare til unormalt høy flo, det fører også til ekstremt lavvann.

Fiskere omkommet En mann i 70-årene som hadde vært ute for å fiske til fots ved Soulac-sur-Mer nord for Bordeaux, ble lørdag funnet død, melder avisen SudOuest. En annen fisker ble funnet omkommet i Bretagne, ifølge lokalavisen Ouest-France.

Ved klosterklippen og verdensarvstedet Mont-Saint-Michel i Normandie hadde tusenvis av skuelystne samlet seg lørdag for å få med seg «supertidevannet». Floa ble imidlertid mindre enn ventet.

Gravitasjon Også flere andre steder i Frankrike og Storbritannia hadde tusenvis av skuelystne møtt opp for å få med seg naturfenomenet. Det forårsakes av at månen nå er veldig nærme jorden.

Tidevannet påvirkes som kjent av gravitasjonskraften som månen og solen har på vannmassene. Og når månen i tillegg står på linje med solen, slik det skjedde under solformørkelsen fredag, blir gravitasjonskraften enda sterkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer