Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To omkom i vulkan- utbrudd i Indonesia

En av de farligste vulkanene på Java.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Vulkanen Mount Kelud erups, her sett fra Mbalak i Blitar. Foto: AP Photo/Trisnadi
Vulkanen Mount Kelud erups, her sett fra Mbalak i Blitar. Foto: AP Photo/Trisnadi
En indonesisk soldat bærer en innbygger som har kollapset under evakueringen i Malang.Foto: AFP PHOTO / Aman ROCHMAN
Innbyggere evakueres i et militært kjøretøy i Malang. Foto: AFP PHOTO / Aman ROCHMAN
Flere hundre tusen personer ble nødt til å evakuere etter at vulkanutbruddet ble varslet. Foto: EPA/STR EPA/STR
Foto: EPA/STR
Foto: AFP PHOTO / Aman ROCHMAN
Innbyggerne har blitt sendt til ulike evakueringssentre. Foto: AP Photo)
Foto: AP Photo
Asken dekker motorsyklene i Kediri øst på øya Java. Foto: AP Photo
Foto: AP Photo/Slamet Riyadi
Foto. AFP PHOTO / Aman ROCHMAN
Foto: AP Photo/Slamet Riyadi
Foto: AP Photo/Slamet Riyadi

To personer mistet livet da husene deres raste sammen som følge av et vulkanutbrudd på den indonesiske øya Java. Rundt 200 000 mennesker har fått beskjed om å evakuere området.

En mann og en kvinne i 60-årene omkom da to hus kollapset etter å ha blitt truffet av stein, sand og aske fra vulkanutbruddet.

- Husene var dårlig bygd og raste raskt sammen som følge av vekten, sier talsmann for det nasjonale katastrofehåndteringsbyrået Sutopo Purwo Nugoro.

Varslet Det ble sendt ut varsel for vulkanen Mount Kelud sent torsdag, bare timer før utbruddet kom. Da ble om lag 200.000 innbyggere fra 36 landsbyer innenfor en radius på 10 kilometer bedt om å evakuere. Fredag viste lokale TV-stasjoner bilder av indonesiere som flyktet fra askeregnet til nærmeste evakueringssenter. Skyen etter vulkanutbruddet kunne sees på 9 kilometers avstand.

- Et regn av aske, sand og stein står opptil 15 kilometer ut fra vulkanens krater, sier en indonesisk talsmann om utbruddet.

Flyplasser stengt Trafikken på tre internasjonale flyplasser er stanset etter naturkatastrofen. Det er uklart om et av landets største oljeraffinerier, som ligger i området, er rammet. Det har ikke vært vulkansk aktivitet i Mount Kelud siden 2007. 55 menneskeliv gikk tapt under det største utbruddet i 1919, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Til sammen skal hele 15 000 liv ha blitt revet bort av denne vulkanen siden 1500-tallet. Indonesia har verdens største konsentrasjon av vulkaner, og nærmere 130 av dem er aktive.

(NTB)

Hele Norges coronakart