INNSATSLEDER: Trond Granlund var først på stedet i etterkant av eksplosjonen på Metallco Aluminium. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
INNSATSLEDER: Trond Granlund var først på stedet i etterkant av eksplosjonen på Metallco Aluminium. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Eksplosjon i smelteverk på Toten:

To omkomne funnet etter eksplosjon i smelteverk på Vestre Toten

Politi og brannvesen har gått inn i bygget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Siste: NTB melder at to omkomne er funnet etter eksplosjonen.
  • Overfor Dagbladet forklarer Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik Politihus, at kriminalteknikere er på stedet. De jobber for å identifisere de to døde, samt å undersøke hva som var årsaken til ulykka.

EINA/OSLO (Dagbladet): Klokka 06.20 i dag fikk politiet i Innlandet melding om en eksplosjon på Metallco Aluminium ved Einavatnet i Vestre Toten kommune.

To ansatte ble skadd, to er savnet. Politiet skriver i en pressemelding at de savnede er menn som er henholdsvis 50 og 30 år gamle.

«Det er innført et flyrestriksjonsområde som tar utgangspunkt i det sentrale brannområdet med radius på 4 km og 900 meter opp i høyden. Restriksjonene gjelder også for droner.», heter det i samme pressemelding.

- Årsaken til flyforbudet er at vi ikke har funnet de to savnede ennå. Vi vil ikke ha fly og droner i området, sier Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politihus, til Dagbladet klokka 12.05.

BRANN: To personer er fortsatt savnet etter at det fredag morgen brøt ut brann hos Metallco på Eina. Foto: Marit Mathisen/ Totens Blad / NTB scanpix
BRANN: To personer er fortsatt savnet etter at det fredag morgen brøt ut brann hos Metallco på Eina. Foto: Marit Mathisen/ Totens Blad / NTB scanpix Vis mer

Brann under kontroll

Meldingen fra politiet kom kort tid etter at politiet fortalte Dagbladet at brannen var under kontroll.

Den startet trolig som følge av en eksplosjon fra en støpejernskjele.

ÅSTED: Det var i dette området en eksplosjon inntraff på Eina. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ÅSTED: Det var i dette området en eksplosjon inntraff på Eina. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Krimteknikere er på stedet. De venter på at bygget skal kjølnes ned, sier Opsahl.

Området er fortsatt avsperret. Seks bolighus i nærområdet er evakuert.

- Sikkerhetsavstanden på 300 meter. Årsaken er at det er gasser i beholdere som kan eksplodere, sa Ole G. Stenbrenden ved 110-sentralen Innlandet tidligere i dag.

Gikk inn i bygget

Stenbrenden opplyste også at røykdykkere hadde vært inne i bygget.

- Det lå bygningsdeler ute i veien, og vi fikk tak i de to som hadde kommet seg ut. De var lettere skadd, men vi kunne prate med dem, og de sa at det fortsatt var to personer inne i bygget, sier innsatsleder Trond Granlund til Dagbladet om da nødetatene kom til stedet.

Han fortalte at innsatsstyrkene kjente godt til bygget fra før, grunnet innsatsplaner for hva man skal gjøre ved en ulykke.

- Vi visste at det var mye gass av ulike typer som kan være farlig for brannmannskaper når de går inn. Det fikk vi kontroll på, og iverksatte et grovsøk, legger innsatslederen til.

- Nå har politiet åstedsfolk vært der, og snart blir bygget frigjort, slik at vi kan fjerne bygningsdeler og gjennomføre et finere søk, sier Trond Granlund.

- Er det fortsatt håp om å finne noen i live?

- Det er det. Vi leter etter overlevende helt til det motsatte er bevist.

Ført til Ullevål

Politiet har ingen opplysninger som tyder på at flere kan ha befunnet seg i bygget enn de to skadde og de to savnede.

- Vi har tatt imot to personer. Den ene av dem har lettere skader, den andre er overført til Ullevål sykehus. Tilstanden til sistnevnte er stabil, sier Line Fuglehaug, pressekontakt for Sykehuset Innlandet til Dagbladet.

Fuglehaug kan ikke kommentere ytterligere angående tilstanden til personen ført til Oslo. Det kunne heller ikke pressevakta til Ullevål sykehus klokka 09.46.

Vanskelig situasjon

Alle involverte er ansatt ved Metallco Aluminium, ifølge Totens Blad.

Det var tre personer på jobb da brannen startet. En fjerde person ankom arbeidsplassen omtrent samtidig.

Terje Lofthus i Metallco Aluminium AS beskriver en vanskelig og tung situasjon for bedriften og de øvrige ansatte.

- Vi skal prøve å samle alle sammen og snakke med kriseteamet i kommunen, sier han til NTB.

Hørte eksplosjon

Naboer som bor halvannen mil unna trodde det var jordskjelv til tross for at de bor i Kolbu halvannen mil unna eksplosjonsstedet.

Randi Erfjord våknet av eksplosjonen ved 06.30-tiden.

- Det ristet voldsomt. Hele huset knaket. Senga beveget på seg, forteller Erfjord til Oppland Arbeiderblad.

Har vært inne med røykdykkere

Bedriften het tidligere Toten Metall. Den lager støpelegeringer av skrapmetall og benytter to gassfyrte smelteovner med kapasitet på 15 tonn hver i produksjonen. I alt er det 21 ansatte ved bedriften, skriver Oppland Arbeiderblad.

Riksvei 4 ble stengt tidligere i dag som følge av ulykka.

Den skal snart åpnes, opplyser politiet til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer