To oppbrakte russiske trålere til Tromsø

To russiske trålere ble tatt i arrest av Kystvakten i norsk økonomisk sone i Barentshavet i går. I dag er trålerne på vei til Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tråleren «Tava» er mistenkt for å ha fisket torsk med for liten maskevidde i trålposen, mens «Lovozero» er mistenkt for å ha hatt for stor innblanding av blåkveite i fangsten.

- Dette er en alvorlig sak. Utenlandske fiskere som oppbringes i norsk økonomisk sone og blir straffeforfulgt, er de alvorligste sakene Kystvakten arbeider med, sier skvadronsjef ved KV Nord på Sortland, Øystein K. Wemberg, til NTB.

Wemberg var om bord på KV «Andenes» da dette kystvaktskipet og KV «Senja» oppbrakte de to trålerne. Det skjedde under inspeksjon av en rekke fartøyer på Sørbakken sør for Bjørnøya.

- Det ser ut til å være et grovt tilfelle, sier skipssjef på «Senja» Knut Hustad til NTB om forholdet for «Tava».

Samarbeidsvillige

Fartøysjef Erik Freberg Blom på «Andenes» sier at de russiske mannskapene var veldig samarbeidsvillige. Det var en helt udramatisk oppbringing, sier han.

«Senja» gikk etter oppbringingen nordover i vernesonen rundt Svalbard for å fortsette fiskerioppsynet.

Flere fiskefelt vest av Bjørnøya er stengt på grunn av for stor innblanding av småfisk. Mange norske og utenlandske båter fisker for tiden i vernesonen.

«Tava» som er på 700 bruttotonn, hører hjemme i Kaleningrad, mens «Lovozero» på 2.853 bruttotonn er registrert i Murmansk.

Kystvakten har etter arrestasjon av de to båtene, sikret bevis og tatt beslag i dokumenter og redskaper.

- Enhver fisker kan være uheldig og få for stor innblanding av blåkveite i fangsten, men fiskerne pålegges aktsomhet for å unngå det, sier Wemberg.

Blåkveite er en fredet art, og ifølge forskriften er det ikke lov til å ha over 5 prosent blåkveite i fangstene. Blåkveita er ettertraktet og betales med over 30 kroner kiloet.

Byttet helikopter

Det var tilfeldig at «Senja» og «Andenes» befant seg i samme område i Barentshavet. De to fartøyene byttet helikopter i åpen sjø i vernesonen sør for Bjørnøya, slik at helikopteret som fulgte «Senja», kunne bringes i land med «Andenes» for teknisk kontroll. Luftforsvarets Lynx-helikoptere fra 337-skvadronen på Bardufoss driver rekognosering for Kystvakten.

«Andenes» som skal inn til dokk i Harstad for overhaling, var ventet til Tromsø søndag kveld. De to arrestantene går saktere og kommer natt til mandag til Tromsø med vaktmannskaper om bord.

I fjor ble 16 fartøyer oppbrakt i norsk økonomisk sone i det området som kontrolleres av Kystvakten Nord, dvs. kyststrekningen mellom Rørvik og den russiske grensen. Lørdagens arrestasjoner var den sjette og den sjuende hittil i år.

Arrestasjonen av utenlandske fartøyer i norsk økonomisk sone kan straffes med bøter, beslag eller i verste fall med inndraging av lisens.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer