Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To oppgaver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tines oppgjør med ICA har mange sider, og en av dem er Tines doble rolle som markedsregulator og matvareprodusent. Det er en arv fra mellomkrigstida, da markedets jernlov var i ferd med å knekke bøndene. Da valgte de kollektiv aksjon og fikk gjennomslag for et system der de fikk monopol og reguleringsmakt i nært samarbeid med staten.

Dette systemet har gitt norske bønder en makt som i dag langt overskrider deres betydning i samfunnet. Gjennom dette systemet har det lyktes bøndene å holde ikke bare utenlandske produsenter langt unna, det har også vært nesten umulig for norske matvareprodusenter å komme inn på markedet. Nå er imidlertid forbrukerinteressene på offensiven, og det stilles spørsmål om både pris og kvalitet i detaljmarkedet. I dette systemet er det ikke plass for en produsent som samtidig utøver forvaltningsmakt. Tida er kommet for at Tine også blir som andre produsenter av melkeprodukter, og ikke ivaretar de oppgaver som forvaltningen og konkurransemyndighetene bør ha.