Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To ord økte Musks formue med milliarder. De kan også felle ham

Løy Tesla-sjefen Elon Musk i Twitter-meldingen som sendte aksjene hans i været, kan det bli skjebnesvangert.

BEDT OM SVAR: Amerikanske myndigheter har nå bed Tesla om å redegjøre for Elon Musks sjokkuttalelse om at han vurderer å ta Tesla av børsen, skriver New York Times. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
BEDT OM SVAR: Amerikanske myndigheter har nå bed Tesla om å redegjøre for Elon Musks sjokkuttalelse om at han vurderer å ta Tesla av børsen, skriver New York Times. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Elon Musk tirsdag skrev på Twitter at han vurderte å ta Tesla av børsen, skjøt ironisk nok Teslas aksjepris i været.

Prisen for en aksje var kort tid etter meldinga 387,46 dollar - en ny rekord.

Musk, som eier 33,7 millioner aksjer i selskapet, økte en liten periode sin egen formue med 1,5 milliarder dollar, om lag 12,3 milliarder kroner, før aksjen sank noe.

Det var spesielt to ord som førte til Teslas verdi steg kraftig denne dagen: «Funding secured», altså «finansiering sikret».

Nå melder New York Times at de samme to ordene potensielt kan bli skjebnesvangre for Musk.

600 milliarder

For å kunne ta Tesla av børsen, er Musk nødt til å kjøpe alle aksjene. I Twitter-meldingene skrev han at prisen han ville tilby aksjeeierne var 420 dollar per aksje.

Dersom det skulle skje, vil det være historiens største børsexit. Prisen vil være på rundt 72 milliarder dollar - nesten 600 milliarder kroner - ekskludert gjeld.

Spørsmålet flere nå stiller seg, er hvordan i alle dager Musk har «sikret finansiering» av et oppkjøp på 600 milliarder.

Blant dem er det amerikanske føderale byrået Securities and Exchange Commission (SEC), som har ansvar for handelen med verdipapirer, deriblant aksjer.

SEC skal ha kontaktet Tesla onsdag og bedt selskapet om en redegjørelse om Musks Twitter-melding, skriver New York Times.

Kan ha brutt regler

Som Tesla-sjef er det Musk sier offentlig om sitt eget selskap, underlagt en rekke lover og regler. Derfor er også Musks uttalelse om at finansieringen av den potensielt gigantiske børsexiten er sikret, så viktig for SEC å få klarhet i, skriver New York Times.

- Hvis den (finansieringen) ikke er sikret, er det potensielt en veldig alvorlig feilrepresentasjon, og et nokså klart brudd på reglene, sier jusprofessor John C. Coffee Jr. ved Columbia universitet til avisa.

New York Times skriver at det er ulovlig for en direktør av et aksjeselskap å «med vitende eller uaktsomhet» kommer med «feilaktige uttalelser om selskapet», ifølge John Coates, jusprofessor ved Harvard universitet.

En talsperson for Tesla ønsker ikke å kommentere saken overfor den amerikanske avisa.

FØRSTE GANG: Elon Musk og SpaceX-teamet jublet hemningsløst 21 desember 2015. For første gang landet en bærerakett vertikalt på bakken. Nå skal bærerakettene brukes om igjen. Video: Fra Tv-programmet "Mars" / National Geographic Vis mer

Ser for seg søksmål

Skulle SECs undersøkelser ikke bunne ut i noe konkret, ser jusprofessorene likevel andre potensielle falluker i veien for Musk.

Twitter-utspillet kan føre til en rekke søksmål fra irriterte og misfornøyde aksjeeiere, hvis det viser seg at Musk har vært litt for rask på Twitter-avtrekkeren, tror både Coates og Coffee.

Søksmålene kan komme fra både de som eier Tesla-aksjer eller de som har «shortet» aksjene, altså de som tipper på at aksjeverdien til Tesla vil synke, mener professorene.

Årsakene de skisserer er som følger:

  • De som har shortet vil ha tapt penger på at Musk gjennom sin Twitter-uttalelse har økt verdiene av aksjene.
  • De som har Tesla-aksjer, og kjøpte aksjene etter Musks Twitter-melding, vil også kunne argumentere med at de har tapt penger. Dette fordi de kjøpte en aksje som kostet under 380 dollar, fordi de så for seg å selge dem igjen for 420 dollar.

Tapte penger

Blant dem som har tapt penger på Teslas økte aksjeverdi de siste månedene, er den norske investoren Jan Petter Sissener. Han tror ikke Musk vil klare å finne penger nok til å ta Tesla av børsen.

- Det er godt mulig han er så flink at vi alle skal kjøre Tesla, men jeg mener han har sendt en god søknad om å bli cellekamerat med Bernie Madoff, sier Sissener til Hegnar.no.

Og innrømmer samtidig at hans syn på Tesla muligens er preget av at han siden april har tapt 3,5 millioner dollar - rundt 29 millioner kroner.

Stiger aksjen til 420 dollar, kan Sissener tape nærmere 50 millioner kroner.

Musk-murring

Musk har lenge hatt et vanskelig forhold til aksjemarkedet.

Spesielt provosert har han vært av shortere, som spekulerer i selskapets undergang. Tesla meldte om et rekordtap på 718 millioner dollar i andre kvartal, men aksjen skjøt likevel i været, og meningene er delte om selskapets framtid.

Tesla-sjefen selv er også omstridt, og det faktum at han valgte å kunngjøre en så stor børsnyhet på Twitter får flere analytikere til å spørre seg om Musk kan tas seriøst, skriver NTB.

Han har også vært i hardt vær dette halvåret. Blant annet etter å ha kalt en britisk grottedykker for «pedo».

Musk gikk seinere ut og beklaget kommentaren.

Som følge av slike hendelser har flere Tesla-investorer tidligere gått ut og bedt Musk om å roe seg ned på Twitter.