IKKE LENGER I TJENESTE: I dag ble det kjent at to navngitte prester skal stå bak overgrep i den katolske kirken i Sverige. Ingen av av de to er lenger i tjenestene, en av dem er død. Bildet viser utnevnelsen av biskop Anders Arborelius (knelende) av den forrige kirkelederen Hubertus Brandenburg. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
IKKE LENGER I TJENESTE: I dag ble det kjent at to navngitte prester skal stå bak overgrep i den katolske kirken i Sverige. Ingen av av de to er lenger i tjenestene, en av dem er død. Bildet viser utnevnelsen av biskop Anders Arborelius (knelende) av den forrige kirkelederen Hubertus Brandenburg. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

To overgrep meldt til den katolske kirken i Sverige

Ofrene tok kontakt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den katolske kirken i Sverige har i dag blitt kontaktet av to personer som hevder at de ble misbrukt av prester, melder Expressen.

Det første tilfellet skal ha funnet sted på 40-tallet, det andre på slutten av 60- eller begynnelsen av 70-tallet, ifølge en pressemelding fra kirkeledelsen.

Anmeldelsene, der to prester navngis, har kommet på e-post.

- De to har tatt kontakt med oss uavhengig av hverandre, kommenterer presseansvarlig ved Stockholms katolske stiftelse, Maria Hesselgren til Expressen.se.

Navnet til tross, samler stiftelsen katolikkene i hele Sverige, og ikke bare i hovedstaden. Stiftelsen har i overkant av 93 000 registrerte medlemmer i dag.

TenåringKatolikkenes overhode i Sverige, Anders Arborelius, er svært sparsommelig med opplysninger om både ofrene og de utpekte prestene.

- Ett av tilfellene skal ha skjedd i Stockholm. Hvor det andre tilfellet har skjedd, vet vi foreløpig ikke, sier Arborelius til Expressen.

Det er heller ikke klart hvor lenge overgrepene pågikk eller hvor omfattende disse var.

Vedkommende som meldte ifra om overgrepet på 40-tallet, skal ha vært tenåring da dette skjedde.

Arborelius ønsker ikke å si noe om kjønnene på ofrene, hva overgrepene gikk ut på eller i hvilke sammenheng det skal ha skjedd.

Håper flere vil stå framIngen av de navngitte prestene er i dag lenger i tjeneste.

En av disse er død, ifølge biskopen.

Han har bedt om et møte med ofrene.

- Det er med dyp sorg jeg har tatt imot disse anmeldelsene, sier han i en pressemelding.

- Det er viktig at de våger å stå fram. Jeg håper at flere gjør det hvis de har vært utsatt for overgrep. Ofrene skal få oppreisning og prestene sin rettmessige straff, hvis de fremdeles er i livet, fortsetter han.

Avviste ikke flere overgrepTidligere er bare ett overgrepstilfelle kjent innen den katolske kirken i Sverige, ifølge NTB.

Overgrepet ble kjent for tre år siden da offeret fikk en unnskyldning for et overgrep som ble begått for 50 år siden.

I et intervju med nyhetsbyrået TT for kort tid tilbake ville biskop Arborelius ikke utelukke at flere overgrep ville bli kjent i Sverige i forbindelse med alle overgrepssakene i den katolske kirken de siste månedene.