Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To øyer i Ganges-deltaet forsvunnet

Slukt av havet, sier forskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To øyer i Ganges-deltaet har forsvunnet som følge av stigende havnivå, sier forskerne.

Et seks år langt studium av virkningene av global oppvarming på deltaområdet mellom India og Bangladesh, avdekket en alarmerende utvikling.

Mangler to

Ifølge offisielle opplysninger er det 102 øyer på den indiske siden av deltaområdet, der både Ganges og Brahmaputra renner ut i havet.

Men forskerne har bare greid å finne 100 av øyene på satellittbildene, mens de siste to ser ut til å ha blitt slukt av havet.

52 av øyene er befolket, med til sammen 1,8 millioner innbyggere. De to som er borte, har en befolkning på 10.000 mennesker som nå åpenbart er hjemløse. Ytterligere ti øyer med 100.000 innbyggere står i fare for å forsvinne under havflaten.

Global oppvarming 

Sugata Hazra, direktør ved Skolen for oseanografistudier i Kolkata, legger skylden for det stigende havnivået i verdens største deltaområde på global oppvarming og nedhogging av mangroveskogene.

SOM SUNKET I..: Det stigende havnivået der elva Ganges løper ut har ført til at to øyer er forsvunnet. Foto: AP/SCANPIX
SOM SUNKET I..: Det stigende havnivået der elva Ganges løper ut har ført til at to øyer er forsvunnet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Sunderbans-området er på nærmere 6.000 kvadratkilometer. Øysystemet med sitt komplekse nettverk av tidevannselver og bekker, danner en viktig buffer for millioner av mennesker mot syklonene og store bølger i Bengalbukta.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media