To på sykehus med legionærsyken

Smittealarmen er gått i Stavanger etter at to menn er lagt inn på Sentralsjukehuset i Rogaland med legionærsyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene smittede er fra Stavanger og den andre fra Sandnes. Tilstanden til de to er etter forholdene bra, men helsemyndighetene ser meget alvorlig på saken og er i gang med å finne smittekilden(e), får NTB opplyst hos presseansvarlig i Stavanger kommune, Vigdis Torjussen.

I et utbrudd av sykdommen for ett år siden i Stavanger døde sju mennesker, og i alt 28 ble smittet av legionella. Smittekilden den gang ble lokalisert til kjøletårnet på et luftkjøleanlegg i et hotell i Stavanger sentrum.

Sandnes og Stavanger

Det ble også påvist ett tilfelle av legionella hos en mann i Stavanger i juli i år, uten at smittekilden ble funnet. Mannen overlevde angrepet.

Den ene personen ble lagt inn på sykehuset torsdag 5. september og den andre fredag 6. september. Smittevernoverlege Max Jens Hol m i Stavanger kommune regner med at de to er smittet i tidsrommet fra 10. august og framover.

Den ene av de to smittede er bosatt i Stavanger og den andre i Sandnes. Det er foreløpig usikkert om det er en sammenheng mellom de to tilfellene. Holm ser meget alvorlig på saken, og han understreker at alle nødvendige midler blir satt inn for å finne smittekilden.

Tas prøver hjemme

Det skal tas prøver i hjemmene til de to pasientene for å utelukke at smittekilden finnes der. De to jobber henholdsvis i Stavanger og i Sandnes. De kommunale helsemyndighetene skal også kartlegge hvor de to har oppholdt seg i den mulige smitteperioden.

Stavanger kommunes beredskapsgruppe kom sammen lørdag. Siden den ene av de smittede er fra Sandnes, skal beredskapsgruppen utvides med et medlem fra Sandnes kommune.

(NTB)