To pågrepet etter Oslo-skytingen

Ytterligere to personer er pågrepet etter Oslo-skytingen i sommer. Begge er siktet for medvirkning til terrorhandling.

MASSESKYTINGEN: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo politidistrikt pågrep søndag to menn for medvirkning til skytingen i Oslo i sommer.

Personene ble pågrepet i hovedstaden og er siktet for medvirkning til terrorhandling.

- Den ene mannen er i 40-åra, og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-åra, og har norsk statsborgerskap. Begge er kjent for politiet fra tidligere, og begge er bosatt i Oslo, skriver politidistriktet i en pressemelding.

Stiller seg uforstående

Mannen i 40-åra framstilles for varetektsfengsling mandag eller tirsdag. Han representeres av advokat Victoria Holmen, som bekrefter at hun har vært i kontakt med sin klient.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen, skriver Holmen i en SMS til Dagbladet.

Mannen i 30-åra har samtykket til varetektsfengsling og at fengslingsspørsmålet behandles skriftlig. Han er tidligere domfelt to ganger, blant annet for brudd på våpenloven.

I 2019 ble han dømt for besittelse av samme type maskinpistol, en MP-40, som terrorsiktede Zaniar Matapour (43) brukte under skytingen, samt tre pistoler av typen Tihaca, Radom og Beretta, framgår det av dommen Dagbladet har sett.

Mannen representeres av advokat Øyvind Bratlien, som ikke har besvart Dagbladets henvendelse.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen Zaniar Matapour løpe etter skytingen, for så å bli lagt i bakken av sivile. Video: Andreas Blix / Tipser / Dagbladet TV Vis mer

Totalt fire siktet

Det var i 01-tida natt til 25. juni det ble løsnet skudd mot de to barene Per på hjørnet og London Pub i Rosenkrantz' gate i Oslo.

To menn i henholdsvis 50- og 60-åra ble drept og flere titalls skadd.

Etter få minutter ble Zaniar Matapour lagt i bakken av sivile og seinere pågrepet av politiet. Han er siktet for selve angrepet.

Gårsdagens pågripelser betyr at det nå er totalt fire personer som er siktet i saken; altså Matapour for drap og drapsforsøk med terrorhensikt, og tre for medvirkning til terrorhandling.

- Tre av personene er pågrepet, mens den fjerde personen, Arfan Bhatti, er internasjonalt etterlyst, opplyser politiet mandag.

Sendte politifolk til Pakistan

Politiet mener fortsatt at Bhatti befinner seg i Pakistan. For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, hadde de tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden, skriver de i pressemeldingen, og legger til:

- Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet.

Politiet har ikke hatt kontakt med Bhatti, men vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer