To palestinere henrettet

To palestinere saom i går ble dømt til døden for spionasje ble i dag henrettet ved skyting. I ettermiddag ble to til dømt til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allan Bani Odeh ble skutt på en offentlig plass i byen Nablus på Vestbredden mens tusenvis av palestinere sang «Gud er stor». Majdi Mikkawi ble skutt på hovedpolitistasjonen i Gaza, sa palestinsk politi.

Henrettelsene kom fort. Begge ble funnet skyldige i går, i en rask rettsak, uten tilgang til forsvarer. Arafat bekreftet dommene i går kveld, og de begge ble henrettet tidlig i formiddag.

I ettermiddag ble to palestinere til mistenkt for samarbeid med israelske sikkerhetsstyrker dømt til døden.

Utelukker ikke flere henrettelser

Jagland har i dag tatt opp de to henrettelsene med den palestinske planleggingsministeren, Nabil Shaath, som er på besøk i Oslo.

- Norge er i mot dødsstraff, uansett hvor, sier Jagland til Dagbladet.no.

Shaath påstår at palestinske myndigheter egentlig er i mot dødsstraff, men at dette var to spesielle tilfeller.

- Vi henretter ikke sivile. Men disse to var direkte involvert i israelske dødsskvadroner. I det siste har israelske myndigheter thenrettet 28 palestinske aktivister, sier han til Dagbladet.no.

Utelukker du flere henrettelser?

- Vi utelukker dødsstraff for sivile.

Drepte fetter

Ouda ble funnet skyldig etter å ha tilstått å ha vært delaktig i en bombeeksplosjon på Vestbredden den 23.november. Bomben kostet hans egen fetter livet.

Mikkawi ble funnet skyldig i å ha gitt israelske sikkerhetsmyndigheter informasjon som førte til drapene på fire medlemmer av Fatah-partiet, deriblant en av partiets ledere, Jamal Abdel-Razek.

Amnesty sjokkert

- Jeg er sjokkert. Dette er deprimerende, sier Amnesty Norge sin generalsekretær Petter Eide.

Han frykter henrettelsene vil ødelegge for fredsforhandlingene.

- Dette er en ytterligere opptrapping av motsetningene og vanskeliggjør fredsdiplomatiet.

Eide mener ikke at Norge bør vurdere å holde tilbake bistandsmidler eller gå til andre sanksjoner mot palestinske myndigheter.

- Det vil bare isolere palestinerne og sette prosessen tilbake. Vi må øke den internasjonale tilstedeværelsen, og få en uavhengig internasjonal granskning av bruddene på menneskerettighetene, sier Eide.

Dagbladet.no/NTB

VITNER: Kona og mora til Awni Edhar, som mistet livet i et israelsk angrep 22. november, føres inn til en politistasjon i Gaza for å overvære henrettelsen av en mann dømt for å ha gitt israelerne informasjon som førte til angrepet.
HENRETTET: Allan Bani Odeh like før han ble henrettet ved skyting i morges. Dette er den femte offisielle henrettelsen gjennomført av palestinske myndigheter siden 1994.