To partiledere vant i Nederland

To partiledere sto igjen som seierherrer etter valget i Nederland onsdag: statsminister Jan Peter Balkenende og sosialdemokraten Wouter Bos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en kort fjernsynsdebatt om valgresultatet mønstret de to hverandre foran de vanskelige koalisjonsforhandlingene som venter. Bos la ikke skjul på at han ønsker en koalisjon med Balkenendes kristeligdemokrater CDA.

Men Balkenende sa at en slik allianse kan innebære flere problemstillinger. Han er fremfor alt kritisk til arbeiderpartiet PvdAs økonomiske politikk.

Provisoriske resultater basert på nesten 100 prosent av de avgitte stemmene viser at CDA fikk 44 av nasjonalforsamlingens 150 mandater. Dermed gir dronning Beatrix etter alt å dømme Balkenende oppdraget å danne en ny regjering.

- Vi kan være stolte av hva vi har oppnådd, sa Balkenende til jublende tilhengere på en valgvake i Nederlands politiske hovedstad Haag.

Redningsmann

Wouter Bos har løftet PvdA fra stakkarslige 23 mandater i valget i mai i fjor til hele 42 mandater. Partiet har dermed gjort valgets comeback, og blir nest størst i nasjonalforsamlingen.

- Det er en fantastisk kveld og et fantastisk resultat, sa Bos, som tilskrives mye av æren for partiets fremgang de siste ukene.

Valget er det andre i Nederland på åtte måneder. Fjorårets valgvinner blir årets valgtaper. Nyetablerte Pim Fortuyns Liste (LPF), partiet til høyrepopulisten som ble skutt ned og drept ni dager før valget i fjor, må nøye seg med åtte mandater. I fjorårets valg fikk partiet 26 mandater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer