To partiledere vant i Nederland

To partiledere sto igjen som seierherrer etter valget i Nederland onsdag: statsminister Jan Peter Balkenende og sosialdemokraten Wouter Bos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kort fjernsynsdebatt om valgresultatet mønstret de to hverandre foran de vanskelige koalisjonsforhandlingene som venter. Bos la ikke skjul på at han ønsker en koalisjon med Balkenendes kristeligdemokrater CDA.

Men Balkenende sa at en slik allianse kan innebære flere problemstillinger. Han er fremfor alt kritisk til arbeiderpartiet PvdAs økonomiske politikk.

Provisoriske resultater basert på nesten 100 prosent av de avgitte stemmene viser at CDA fikk 44 av nasjonalforsamlingens 150 mandater. Dermed gir dronning Beatrix etter alt å dømme Balkenende oppdraget å danne en ny regjering.

- Vi kan være stolte av hva vi har oppnådd, sa Balkenende til jublende tilhengere på en valgvake i Nederlands politiske hovedstad Haag.

Redningsmann

Wouter Bos har løftet PvdA fra stakkarslige 23 mandater i valget i mai i fjor til hele 42 mandater. Partiet har dermed gjort valgets comeback, og blir nest størst i nasjonalforsamlingen.

- Det er en fantastisk kveld og et fantastisk resultat, sa Bos, som tilskrives mye av æren for partiets fremgang de siste ukene.

Valget er det andre i Nederland på åtte måneder. Fjorårets valgvinner blir årets valgtaper. Nyetablerte Pim Fortuyns Liste (LPF), partiet til høyrepopulisten som ble skutt ned og drept ni dager før valget i fjor, må nøye seg med åtte mandater. I fjorårets valg fikk partiet 26 mandater.

Stemningen var derfor dyster på partiets valgvake. Fortuyns etterfølger, Mat Herben, mangler helt og holdent den drepte partistifterens karisma. Men likevel forsikret han sine tilhengere om at LPF ikke har sagt sitt siste ord i nederlandsk politikk.

Ikke nok

CDAs gode resultater holder imidlertid ikke til en flertallskoalisjon med Balkenendes ønskekandidat: det konservative partiet VVD. Til sammen har CDA og VVD bare 72 mandater, trass i VVDs framgang fra 24 til 28 mandater.

De endelige og offisielle resultatene blir først kunngjort 27. januar. Da blir også stemmer avgitt i utlandet tatt med. De provisoriske resultatene kommer imidlertid ikke til å skille seg mye fra det endelige resultatet. Små endringer kan likevel ha stor betydning siden valget var såpass jevnt.

Nederlandske velgere gikk onsdag til urnene for annen gang på åtte måneder. Koalisjonen mellom CDA, LPF og liberale VVD gikk i oppløsning etter rekordkorte 87 dager på grunn av intern krangel i LPF.

(NTB-Angela Ljurström)

<B>FORHANDLER: </B>Sosialdemokraten Wouter Bos (t.v.) ytret ønske om koallisjon med statsminister Jan Peter Balkenende (t.h.) i en tv-debatt rett etter valgresultatet.