Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To pass - dobbel trygd

Kvinnen hadde to pass og to identiteter. Dermed kunne hun urettmessig innkassere trygd i Nederland og Norge samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiet er omfanget av utenlandske statsborgere med falske ID-papirer i Norge enormt.

Hensikten er, ifølge politiet, gjerne å motta dobbel trygd, arbeide ulovlig eller unndra seg etterforskning.

Den 34-årige somaliske kvinnen er bare én av mange asylsøkere norsk politi har avslørt.

Hun er nå dømt for å ha svindlet Norge for 83000 kroner. Da hun ble stoppet i en rutinekontroll for tre år siden, oppga kvinnen at hun hadde asyl i Norge, og viste sitt norske utlendingspass. Men i kvinnens sokk fant politiet et pass som viste at trebarnsmoren var nederlandsk statsborger.

Mottok 83 000

Det viste seg at kvinnen over en treårsperiode hadde fått barnetrygd, fødselsengangsstønad og kontantstøtte i tillegg til støtte fra asylmottaket - totalt 83534 kroner.

Hun hadde ingen adresse her i landet, mannen hennes bodde fortsatt i Nederland, og sammen planla de å søke gjenforening i Norge.

- Mennesker med falsk ID avslører vi hver eneste dag. Hvis du er ute etter å gjøre noe galt, er det en fordel å ha ulike ID-papirer, sier sjef for utlendingsseksjonen i Oslo-politiet, Steen Dalgaard Nielsen.

Sjekke fingeravtrykk

I år ble fingeravtrykksregisteret Eurodok innført i Norge. Dette gjør det mulig å kryssjekke en asylsøkers fingeravtrykk mot registre i andre Schengen-land.

Men inntil i år kunne asylsøkere i Norge allerede ha tilhold i et annet Schengen-land uten at politiet fikk vite det. Teoretisk går det derfor an å ha tre identiteter: først som asylsøker i Norge, deretter som asylsøker i et naboland, og til slutt ved fiktiv familiegjenforening i Norge.

- Det er ikke utenkelig at en person kan være familiegjenfor-ent på Vestlandet samtidig som han står registrert som asylsøker i Oslo, sier leder for utlendingsavdelingen ved Kriminalpolitisentralen (Kripos), Frank A. Sandsund.

- Med flere identiteter ligger det an til at asylsøkere kan bedra trygdesystemet og sosialkontorene, og få flere ytelser enn de har krav på, sier Sandsund.