To personer funnet død ved ulykkesstedet i Kragerø

Politiet bekrefter.

 REDNINGSDYKKERE:  På stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REDNINGSDYKKERE: På stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet beklager I denne artikkelen gjenga vi et sitat der det ble hevdet at den overlevende kvinnen i skjærgårdsjeepen var føreren av båten. Dagbladet har ikke belegg for å viderebringe en slik påstand. Vi beklager den påkjenning dette har påført kvinnen og hennes pårørende.

(Dagbladet): To personer ble funnet omkommet i sjøen søndag formiddag etter båtkollisjonen mellom en skjærgårdsjeep og en taxibåt på lørdag, opplyser politiet.

De omkomne er identifisert og det er de to savnede, opplyser politiet.

- Vi etterforsker saken videre. Obduksjon er besluttet. Navnene blir ikke frigjort av hensyn til de pårørende, sier Aadne Røilid operasjonsleder i Telemark politidistrikt, til Dagbladet.

De omkomne ble funnet omtrent 150 meter øst for Galeiodden i Kragerø ikke langt fra stedet hvor båtene krasjet.

- Jeg kan bekrefte at to personer er funnet død, veldig nært ulykkesstedet. De ble funnet med en miniubåt, sier skipper Ole Gundersen på redningsskøyta Uni Kragerø, til Dagbladet.

Ingen tegn til ytre skader Mye båttrafikk har gjort søket vanskeligere for politiet.

- Det har vært mange båtførere som ikke har tatt hensyn. Etter hvert vi fikk opprettet et område rundt stedet, og klarte å holde båtene unna, sier Kjell Ove Sørenmo, Innsatsleder ved Grenland politistasjon, til Dagbladet.

De omkomne ble funnet på 29 meters dyp. Det var Bamble Røde Kors redningskorps som gjennomførte søket.

- Det var ikke tegn til ytre skader på de omkomne, og jeg la ellers ikke merke til noe spesielt, sier Tommy Rogn, dykkeleder i Bamble redningskorps.

- Statens havarikommisjon er underveis til Kragerø hvor vi skal foreta en forundersøkelse i forbindelse med ulykken. Deretter skal det avgjøres om vi skal foreta en undersøke. Vi skal finne årsakssammenhengen, men tar ikke stilling til skyld eller ansvar, sier Tønis Sørensen, havariinspektør i Statens havarikommisjon.  

Skjærgårsjeepen kolliderte med en taxibåt, og derfor er saken spesielt relevant for kommisjonen.  

- Sjøloven sier at når en kommersiell båt med passasjerlisens er involvert er det større krav til at Statens havarikommisjon undersøker saken, enn hvis to privatbåter kolliderer, sier Sørensen.

Sørensen kan ikke si hvor lang tid dette vil ta.  

- Vi bruker den tiden vi trenger til innhenting av fakta og samtaler med de som har vært involvert. Etter det gjør vi vår vurdering. Tidsrammen vi må forholde oss til er maks tolv måneder, sier han.

Flere skadet Det er en kvinne i 30 årene hjemmehørende i Skien og en mann i 30 årene med boligadresse i Oslo som er savnet etter ulykken. Mens det i taxibåten bare var føreren, var det fire personer i skjærgårdsjeepen. De skal ha blitt kastet over bord da ulykken inntraff.

En 33 år gammel mann ligger livstruende skadd på Ullevål sykehus, mens en kvinne i 30-åra bare ble lettere skadd.

 Statens Havarikommisjon for transport er nå på veg til Kragerø for å foreta forundersøkelse.

Svært preget Taxibåtføreren er svært preget etter ulykken, bekrefter arbeidsgiver og taxibåteier Ole Gundersen til Dagbladet.

- Det er fryktelig tragisk at sånne ting skjer. Jeg tenker på de pårørende og taxibåtsjåføren som ble påkjørt. Han er fysisk uskadd, men sterkt preget av det som har skjedd, sier Gundersen.

Gundersen forteller at taxibåtføreren blir ivaretatt av kriseteam, men at han også blir fulgt opp av Gundersen selv gjennom samtaler og debrief.

Taxibåtfører Hans Edvard Olsen var førstemann på ulykkesstedet i natt, og forteller om et grufullt syn.

- Jeg møtte en mørkelagt taxibåt og en mørkelagt skjærgårdsjeep. Kollegaen min hadde forsåvidt kontroll og drev med førstehjelp, forteller Olsen til Dagbladet.

Han forteller at det på det meste var fire taxibåter og redningsskøyta, i tillegg til politiet, som drev søk i vannet.

Høy fart Skjærgårdsjeepen på rundt 17 fot hadde 115 hestekrefter, mens taxibåten på rundt 30 fot hadde 310 hestekrefter.

Med bakgrunn i de omfattende skadene på begge båtene er fart trolig en viktig faktor.

- Det var blodig i baugen og den var helt knust, sier Olsen.

Taxibåteier Gundersen har blitt fortalt om hva som skjedde, men ønsker ikke å kommentere detaljene.

- Han var på vei inn mot Kragerø sentrum, mens den andre båten var på vei ut. Han får dem da inn i babord (venstre) side og inn i båten. Dette er en høyenergiskade, så det er åpenbart at begge båtene hadde litt fart, sier Gundersen til Dagbladet.

Dagbladet.no kommer med mer.