To personer knust av snøskred

Det var ekteparet Einar (64) og Lilly (60) Myklebust som omkom i et snøskredet i Skjelfjorden i Flakstad kommune i Lofoten i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to bodde i et hus som ble dratt ned til fjæra av de store snømassene. Bare grunnmuren står igjen etter bolighuset.

De omkomne ble tatt ut fra Skjelfjorden og er nå fraktet til Lofoten sykehus. Ingen flere mennesker er savnet etter raset, sier politiinspektør Elisabeth Kaas ved Lofoten og Vesterålen politidistrikt til NTB.

Snøskredet i natt skal ha hatt en utbredelse på om lag 300 meter.

Evakuert

Det er stor snøskredfare i området og evakuering av folk i Skjelfjord er igangsatt. Men sterk vind, harde snøbyger og liten sikt gjør evakueringen og redningsarbeidet meget vanskelig. Politiet oppfordret fredag folk i hele Vest-Lofoten til å holde seg innendørs.

- Vi vurderer rasfaren i området som så stor at vi har satt i gang evakuering av folk i Skjelfjorden. Dette arbeidet foregår utelukkende fra sjøsiden ettersom flere små ras har hindret hjelpemannskapene i å ta seg fram til Skjelfjorden, opplyser Kaas. Et helikopter som var satt inn i redningsarbeidet, måtte trekkes tilbake på grunn av det dårlige været.

Krisehjelp

Alle de 120 innbyggerne i bygda Skjelfjord skulle fredag samle seg i bygdeheimen i Skjelfjord hvor de ville få tilbud om hjelp fra et krisepsykiatrisk team fra Lofoten Sykehus.

Folk som bor på nordsiden av raset, kunne ta seg uhindret fram til bygdeheimen. Fem personer som bor på sørsiden av raset, ble fredag formiddag tatt om bord i et kystvaktskip mens redningsmannskapene arbeidet intenst med å evakuere et eldre ektepar.

Redningsledelsen visste fredag ikke om noen av innbyggerne kunne flytte tilbake til sine hjem i løpet av dagen. Politiet avventet fredag vurderingene fra en skredekspert fra NGI. Rasene som sperrer adkomsten til Skjelfjorden i Flakstad, har gått ved Napp. To kystvaktfartøy og redningsskøyta «Erik Bye» var fredag satt inn i redningsarbeidet.

Tidligere ras

På 50-tallet omkom to personer i et liknende ras i Skjelfjorden. Den gang omkom to personer som oppholdt seg i en butikk som lå like ved huset der ekterparet Myklebust omkom fredag morgen. (NTB)