To personer omkom etter fall på flere hundre meter

En mann og en kvinne er funnet døde i et skredområde i Hornsund på Svalbard.

KAMKRONA: Bilde tatt fra Sysselmannens helikopter mot fjellet Kamkrona i Hornsund på Svalbard. En mann og en kvinne er funnet døde i et skredområde her. Foto: Sysselmannen på Svalbard / NTB scanpix
KAMKRONA: Bilde tatt fra Sysselmannens helikopter mot fjellet Kamkrona i Hornsund på Svalbard. En mann og en kvinne er funnet døde i et skredområde her. Foto: Sysselmannen på Svalbard / NTB scanpixVis mer

En mann og en kvinne fra den polske forskningsstasjonen i Hornsund er funnet døde i et skredområde, informerer sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, i en pressemelding.

Sysselmannen fikk melding om ulykken klokka 11.30 søndag.

Krevende redningsarbeid

Vidar Arnesen, Sysselmannens førstebetjent, opplyser til Dagbladet at det var ansatte på den polske stasjonen som varslet dem om de savnede medarbeiderne. Redningsarbeidet beskrives som krevende.

- Det er ulendt og bratt terreng, og det krevde litt innsats, sier han.

Mannen og kvinnen hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. De kom ikke tilbake som avtalt innen søndag morgen.

- Vi sendte et helikopter med lege og politi fra Sysselmannen for å undersøke hva som har skjedd, samt følge opp de øvrige ansatte på basen. De omkomne er nå brakt til Longyearbyen, sier sysselmann Askholt.

Falt flere hundre meter

De to omkomne ble funnet noen timer seinere i et vanskelig tilgjengelig skredområde, øst for stasjonen.

De hadde falt flere hundre meter nedover en bratt fjellside, opplyser sysselmannen.

- De ansatte ved stasjonen får tilbud om krisehjelp og oppfølging fra myndighetene på Svalbard utover uka, opplyser Arnesen.

- Rystet

Politiet holdt søndag kveld på å varsle de pårørende og vil ikke gi mer informasjon om de to før varslingen er gjennomført.

- De to har trolig vært på tur oppå fjellet, og så har de gått ut på en overhengende skavl som har brukket av, sier operasjonsleder Anders Haugerud til NTB.

- Vi er rystet av denne tragiske ulykken der to unge mennesker omkom, og vil uttrykke vår dypeste medfølelse familier og kjære, skriver ledelsen ved Institutt for geofysikk ved vitenskapsakademiet i Warszawa på Facebook.

OMKOM: To personer fra den polske forskningsstasjonen i Hornsund på Svalbard har blitt bekreftet omkommet. De ble funnet i et skredområde, skriver sysselmannen på Svalbard. Foto: Google Maps / skjermdump
OMKOM: To personer fra den polske forskningsstasjonen i Hornsund på Svalbard har blitt bekreftet omkommet. De ble funnet i et skredområde, skriver sysselmannen på Svalbard. Foto: Google Maps / skjermdump Vis mer