To personer omkom etter sammenstøt med FN-politi

Frykter nye voldsbølger i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer har omkommet som følge av skadene de ble pådratt i sammenstøt i Kosovo i helgen, ifølge politiet.

De to var blant fire personer som ble alvorlig skadd i sammenstøtene lørdag. Over 70 mennesker ble skadet og trengte legehjelp, da etniske albanere demonstrerte mot FNs planer for Kosovo sist uke. Mange albanere misliker planen fordi den ikke legger opp til at provinsen skal få status som en uavhengig stat.  

- Det er svært beklagelig at to liv gikk tapt som et resultat av et uprovosert brudd på sikerheten rundt regjeringsbygningene, sier FN-politioffiser Stephen Curtis til AP.

- Demonstrantene utenfor regjeringsbygningene presset polititet til å gjøre defensive motttrekk for å opprettholde ro og orden. Et hvert dødsfall er hjerteskjærende og trist.

Curtis sier til AP at han har bedt lokale politietterforskere for interne saker se på hendelsen, for på den måten å å få et uavhengig syn på hva som har skjedd, og for at saken skal være så åpen som mulig.

Flere tusen demonstranter kastet flasker og stein, og forsøkte å trenge forbi sperringene rundt regjeringsbygningene i Pristina. Politifolk fra FN og albansk polit svarte med gummikuler og tåregass, og det kom til voldsomme sammenstøt.

Mange frykter at dette kan være starten på nye voldsbølger i Kosovo. FN har hatt kontrollen i Kosovo siden midten av 1999, som en følge av NATOs inngripen i den etniske konflikten og drapene knyttet til etnisitet. Konflikten kostet 10 000 mennesker livet, og det er en av de fattigste områdene i Europa.

.

DØDELIG DEMONSTRASJON: Nærmere 3000 etniske albanere demonstrerte i Pristina, Kosovo i går, som reaksjon på FNs planer for Kosovo. FN- og albanske politi svarte med gummikuler og tåregass. To personer har dødd av skadene de fikk. Foto: SCANPIX/REUTERS
DØDELIG DEMONSTRASJON: Nærmere 3000 etniske albanere demonstrerte i Pristina, Kosovo i går, som reaksjon på FNs planer for Kosovo. FN- og albanske politi svarte med gummikuler og tåregass. To personer har dødd av skadene de fikk. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer