Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To personer omkom

En mann døde på sykehuset, en annen ble aldri funnet etter at skipet sank i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske redningstjenesten avsluttet klokken 06.00 i dag søket etter sjømannen som er savnet etter forliset i Østersjøen.

- Legene har vurdert at han ikke lenger kan være i live etter å ha ligget i vannet i over ti timer, sier Birgitta Rosander i sjøredningstjenesten til NTB.

Også en av personene som ble reddet i går kveld omkom av skadene han pådro seg.

- En 52 år gammel hardt skadd mann ble fraktet til sykehuset i Kalmar, men livet sto ikke til å redde, sier sjøredningsleder Björn Wrandel i natt, etter å ha blitt meddelt dødsfallet fra sykehuset.

Reddet 13

Det var 14 personer om bord på skipet «Finnbirch». Etter at det hadde drevet rundt i svært vanskelige værforhold i flere timer, sank båten like før klokken 20.00 i går kveld. Tre timer senere var 13 av dem reddet opp av vannet.

- 13 personer har blitt reddet, sa Birgitta Rosander på Sjöräddningcentralen til Expressen ved 22.30-tiden. Ifølge avisen var da alle de 13 ved bevissthet.Klokken 02.30 kom meldingen om at den ene av de som ble reddet døde på sykehuset.

Vanskelig

FORLISTE: Dette bildet ble tatt like før skipet sank i går kveld. Foto: Sjöfartsverket Helikopter Lifeguard 997
FORLISTE: Dette bildet ble tatt like før skipet sank i går kveld. Foto: Sjöfartsverket Helikopter Lifeguard 997 Vis mer

Båten var på vei fra Helsinki til Århus, og befant seg mellom Øland og Gotland da det sank. Det var lenge storm i området, og redningsmannskapene jobbet under svært vanskelige forhold.

Sjöräddningen fortalte om dårlig sikt, snøstorm og høye bølger.

Det var ikke mulig å heise mannskapet opp fra skipet på grunn av høye bølger og master og antenner som var i veien. Mannskapet hadde heller ikke mulighet til å låre livbåtene, fordi skipet hadde en slagside på 40 grader, og livbåtene ikke var tilgjengelige fra stedet på skroget hvor besetningsmedlemmene befant seg.

Ukjent årsak

Finnbirch er et såkalt roro-skip. Årsaken til at fartøyet kantret og sank, er ukjent.

- Men det er vanlig at lasten forskyver seg i hardt vær, sier administrerende direktør i Lindholm Shipping, Jan Larsèn, til Expressen.

Fire av mannskapet er svenske, de andre ti er fra Filippinene.

Ville avvente

image: To personer omkom

I timene etter kantringen bestemte redningsmannskapene seg for å se an situasjonen, mens fartøyet drev ukontrollert mellom Øland og Gotland.

- Vi har vurdert det dithen at det ikke er noen umiddelbar fare for at fartøyet vil synke, sa Peter Lindquist ved Sjöräddningcentralen til Expressen i 18.30-tiden.

Det er 260 tonn olje om bord i det forliste fartøyet som ligger på rundt 70 meters dyp. Oljen kan forårsake miljøproblemer dersom den lekker ut.