UVÆR: Foreløpig er det meldt om to personskader i forbindelse med det kraftige uværet på Vestlandet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UVÆR: Foreløpig er det meldt om to personskader i forbindelse med det kraftige uværet på Vestlandet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Stormen «Helene»:

To personer skadd i kraftig uvær på Vestlandet

Bru holdes delvis stengt, utemøbler flyr og trær blåser over ende.

Har du bilder, tips eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

Et kraftig uvær herjer på Vestlandet. På Sotrabrua er det målt vindkast med orkan styrke. Folk oppfordres til å ikke gå ut med mindre det er helt nødvendig.

- Vi har fått inn over 35 meldinger om nedblåste trær og andre naturskader. En god del veier er sperret. Vi ber folk om å kjøre forsiktig og å være aktsom når man beveger seg ute, skriver Vest politidistrikt på Twitter klokka 21.

Minutter seinere kom politidistriktet med nye oppdateringer om uværets herjinger.

Et tak har blåst av en enebolig på Askøy og inn i et annet hus. Én person ble skadd i ei hånd i forbindelse med hendelsen. Det meldes også om store skader på husene.

I Sunnfjord i Sogn og Fjordane har et tre blåst over en bil. Politiet melder at én person er skadd i forbindelse med hendelsen, og fraktes til sykehus med ukjent skadeomfang.

SLUSENE ÅPNES: Fotograf Peter Maier filmet et kraftig lokalt regnvær over innsjøen Millstättersee i Østerrike. I løpet av kort tid går det fra solskinn til et enormt regnskyll. Værfenomenet kalles «microburst». Ifølge meteorolog Ragnhild Nordhagen oppstår det når bygen er veldig isolert og det er kraftig vertikal fallvind. Nedfallsvinden skyldes en... Vis mer

Stengte bru

Det ble onsdag kveld registrert vindkast på 32–34 meter per sekund på Sotrabrua i Hordaland, opplyser Vest politidistrikt. Grensen for orkan styrke går ved 32,6 meter per sekund.

For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,5 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Brua holdt stengt en periode på grunn av uværet, men ble delvis åpnet igjen litt seinere.

Det er også meldt om trær som har blåst over veier og strømledninger. 10000 kunder var strømløse onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK.

- Det er de strømbruddene vi vet om foreløpig. Nettselskapene er i beredsskap og kommer til å rapportere så fort det skjer noe, sier kommunikasjonsdirektør i NVE, Kjetil Hillestad til Dagbladet.

Utemøbler gjennom vindu

I Os fikk en restaurant et vindu knust etter at vinden sendte flere utemøbler inn i vinduet. I Bergen sendte vinden en trampoline oppå et hustak på Sollien.

Og i Voss har «flere stålplater blåst av tak på hus». Brannvesen er på stedet og sperrer av, meldte Vest politidistrikt på twitter klokka 2130. Patruljer fra politiet var da på vei.

Flere ferjestrekninger i Hordaland ble stengt i løpet av onsdag kveld, eller fikk redusert kapasiteten på grunn av vinden.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det full storm i Nordsjøen, og nedbøren har også kommet for fullt. Det er meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen (begge i Hordaland), og på Utsira fyr og Røvær (Rogaland). Vinden vil øke ytterligere utover kvelden og natt til torsdag.

Meteorologisk institutt oppgraderte tidligere onsdag farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Det ventes vindkast på mellom 30 og 40 meter i sekundet, og folk blir oppfordret til å bare bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.

KRAFTIG VIND: Et forsikringsselskap tester hva vanlige hus tåler i sterk vind. Målet deres er at hus i fremtiden skal bygges mer stabile. Video: CNN. Vis mer

Sikre løse gjenstander

- Vi venter at denne vinden vil føre til en del problemer. Bruer kan bli stengt, og ferjer kan bli innstilt. I tillegg kan objekter med stort vindfang, trampoliner og trær fulle av blad, være utsatt. Det er viktig å ta dette på alvor, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

Like før klokka 22 melder Oslo politidistrikt på Twitter at de har fått inn meldinger om at plater har blåst ned fra et bygg i Operagata i Oslo sentrum. De har ikke fått noen meldinger om personskade.

Minutter seinere opplyste de om at det sannsynligvis dreier seg om plast som har blåst avgårde.

Flytter seg nordover

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld. Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vinden kommer opp i orkan.

Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekundet, altså orkan styrke.

RETT FØR EN KRASJLANDING: En flyentusiast fanget øyeblikket da et fly prøver å lande i sterk vind i Praha, 4. oktober. Klippet er sett over en halv million ganger. Video: YouTube/ Radko Našinec via Storyful Vis mer

Innstillinger

Seilskuta Statsraad Lehmkuhl, som var på vei til Shetland, bestemte seg allerede tirsdag kveld for å snu og dra tilbake til Norge for å komme seg i havn før uværet treffer.

Om bord var det 162 personer, hvorav 138 elever fra Nordfjord folkehøgskole, melder NRK.

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Vegtrafikksentralen opplyser at Måløybrua i Vågsøy og Rugsundbrua i Bremanger i Sogn og Fjordane ble stengt allerede onsdag ettermiddag. Disse bruene stenges automatisk ved kraftig vind.