ADRESSERT TIL AMBASSADEN: Brevet som fremkalte den allergiske reaksjonen hos de to postansatte var adressert til den israelske ambassaden. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ADRESSERT TIL AMBASSADEN: Brevet som fremkalte den allergiske reaksjonen hos de to postansatte var adressert til den israelske ambassaden. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

To postansatte på 48 og 28 år sendt på isolat

Fikk etsende reaksjoner etter å ha håndtert brev som skulle til den israelske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): To menn ansatt i Posten er sendt på isolat, etter at de fikk utslett på hendene og allergi-liknende reaksjoner av å ha vært i kontakt med et brev adressert til den israelske ambassaden.

De to mennene på 48 og 28 år skal være ved god form, men holdes fortsatt på isolat, opplyser politiet til Dagbladet.no.

Fikk akutt reaksjon
Det var ved 16.30 tiden i går at alarmen gikk, ifølge Aftenposten.no. De to postmennene fikk kløe i huden og øynene like etter å ha håndtert brevet ved postkontoret på Skøyen.

- De fikk en akutt reaksjon ved behandling av et brev som var adressert til den israelske ambassaden. Det er snakk om en etsende reaksjon, sier vaktleder Per Olav Utgaard ved sentralvakta i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

- De to postansatte ble umiddelbart sendt til Ullevål sykehus, der de blir holdt i isolat frem til vi vet hva årsaken til reaksjonen er. Begge viser tegn på å være helt friske igjen, men vi tar ingen sjanser, sier Utgaard.

Politi med spesialutrustning tok hånd om brevet, og det er nå fraktet til Folkehelseinstituttet for videre undersøkelser.

- Det vil ta en til fire dager før vi får resultatet. Det vil si tidligst i kveld, sier han til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig sendt fra Norge
Utgaard sier politiet ikke har fått studert brevet nøye nok på grunn av risikoen. Først etter at Folkehelseinstituttet har fått resultatene, og eventuelt uskadeliggjort brevet, vil etterforskerne kunne granske konvolutten og innholdet nærmere.

- Så vidt vi vet nå, fremgår det ikke noen avsender. Men alt tyder på at det er sendt fra Norge et sted, og ikke fra utlandet, sier Utgaard til Dagbladet.no.

Han sier politiet er forberedt på å håndtere farlige brev og pakker.

- Det er ikke så rent sjeldent at det kommer brev med pulver. Da er det miltbrann vi tar høyde for. Men jeg kan ikke huske at det har kommet post som har ført til at folk har havnet på sykehus slik som dette, sier vaktlederen.

Den israelske ambassaden er varslet og orientert om hva som er skjedd.

Skjer sjelden
Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Ingeborg Aaberge, sier brevet blir undersøkt ved beredskapslaboratoriet på jakt etter farlige smittestoffer. Hun sier at miltbrannbakterien smitter via lufta og at det vanligvis tar noe lengre tid før man blir syk.

- Men vi undersøker ikke bare med utgangspunkt i hvordan folk har reagert på stoffene. Vi undersøker for alle stoffer, sier Aaberge til Dagbladet.no.

Hun sier det er svært sjelden at dette skjer.

Informasjonssjef Jan Michalsen i Posten sier til Dagbladet.no. at de to mennene fikk utslett på hendene etter å ha vært i befatning med det aktuelle brevet. Nå er det iverksatt ekstratiltak.

- Vi har rutiner som blir igangsatt, uten at jeg kan gå i detalj når det gjelder dette. Det er klart at kollegaene blir bekymret når noe slik skjer, sier Michalsen.