«To råtne tomater blir dårlig ketchup»

Slik oppsummerte Torgeir «Mr. Stappmett» Stensrud sitt samarbeid med Trond «Mr. Mett» Kristoffersen i Finance Credit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen var en miks av humor og tungt alvor.

Stensrud begynte sin forklaring i Oslo tingrett i går med å beklage de skadene han har påført venner, organisasjoner og familie:

-  Jeg er flau over meg selv. Men det må også være lov til å vise til Fadervår og si led meg ikke inn i fristelse. Jeg burde vært mann nok til å si nei.

Strategi for mild dom

Stensrud og hans forsvarere Thomas Klevenberg og Morten Kjensli har lagt en strategi for å få Stensrud dømt på mildeste måte. Han erkjenner alt og forklarer seg så detaljert han kan. Førstestatsadvokat Morten Eriksen stiller sine spørsmål for å vurdere om Økokrim bør ta ut tiltale mot enda flere enn de revisorene som enten er dømt eller tiltalt.

-  Trond har som alle mennesker et godt hjerte og hjalp meg til å unngå personlig konkurs, men jeg burde nok lyttet til det 7. bud (Du skal ikke stjele, red.anm.) og hoppet av tidligere, sa Stensrud.

-  Unikt konsept

Finance Credits konsept gikk ut på å kjøpe forfalt gjeld fra selskaper med en fortjeneste på to- tre prosent. Problemet var at både Stensrud og Kristoffersen startet Finance Credit for å komme seg ut av egne gjeldsproblemer.

-  Konseptet var og er unikt. Problemet var at vi dro med oss gjeld på 15- 20 millioner. Fra 2000 og fram til arrestasjonen i 2002 var det et lite hjertelig forhold mellom partnerne. Utallige e-poster vitner om uenighet og grådighet.

Forfalsket underskrifter

Stensrud innrømmet i går at de hadde skiftet fra et lite revisorselskap, Audinor, til en av de fire store, KPMG, fordi de «ble tatt med buksa nede» av førstnevnte. For å få 1999-regnskapet til å stemme, hadde de puttet inn fiktive poster. Det ble også trikset med porteføljer på navngitte kunder og forfalsket underskrifter. I 2000-regnskapet stammet bare 11 prosent av inntektene fra kjernevirksomheten.

-  Hva er luftfakturering, Stensrud? spurte statsadvokat Eriksen.-  Det er i hvert fall noe du ikke kan betale regninger med, svarte Stensrud.

Han hevdet at «Trond og hans team» sto for de fleste «kreative løsningene», fordi han selv ikke hadde peiling på regnskap.

Stensrud redegjorde i går for diverse metoder som preget den oppblåste virksomheten:

Under teppet-metoden : Brukte lånte penger i egne selskaper i stedet for å betale kundene.

De dype lommers lån: Lånte penger fra såkalte rike onkler som skipsreder Jan Erik Dyvi for å komme i gang.

Sparke-metoden: Styret i FC sparket KPMG som revisor i England i forståelse med KPMGs team i Norge. Da Stensrud ble spurt om hvordan de klarte å overtale KPMGs John Haukland (nå tiltalt av Økokrim, red.anm.), svarte Stensrud:

-  De har gode smørbrød på Engebret.

S i muntlig-metoden: Stensrud snakket bankene trill rundt.

Først da tyske Landesbank Kiel kom inn i bildet som långiver, ble det slått alarm.

Sover med surstoff


Torgeir Stensruds fastlege forklarte seg i går om 56-åringens helseproblemer. Han kan få nedsatt straff på grunn av helsa.

 Altfor høyt blodtrykk.

 Sukkersyke.

 Bruker seks medikamenter mot disse sykdommene.

 Hoftelidelser.

 Får for lite surstoff ved søvn. Må sove med surstoffmaske.

 Depressiv.

 Svimmelhet og kvalme på grunn av stress etter arrestasjonen.

Retten ble avsluttet klokka 14.50 i går, da Stensrud var både sliten og svimmel.

I BØNN: Torgeir Stensrud tror på Gud, kongen og fedrelandet, men har lite til overs for norsk bankvesen, som ikke slo alarm før de hadde lånt ham og kompanjong Trond Kristoffersen 1,4 milliarder kroner. - Det er vondt å tenke på all skade jeg har påført andre, sier Stensrud. Bak forsvarer Morten Kjensli. Foto: Truls Brekke