Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To regelbrudd på riggen der Rune Morten (53) omkom. Flere kunne ha omkommet hvis de var i lugaren da bølgen traff

Truffet av stor bølge.

STORE BØLGER: Dette bildet viser videoopptak fra COSLInnovator kl. 14.24 på hendelsesdagen 30.12.2015, skriver Petroleumstilsynet i sin rapport. Den dødelige bølgen traff 16:38. Foto: Petroleumstilsynets rapport
STORE BØLGER: Dette bildet viser videoopptak fra COSLInnovator kl. 14.24 på hendelsesdagen 30.12.2015, skriver Petroleumstilsynet i sin rapport. Den dødelige bølgen traff 16:38. Foto: Petroleumstilsynets rapport Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petroleumstilsynet har påvist to regelbrudd etter ulykken i desember der en bølge traff riggen COSLInnovator i Nordsjøen. Rune Morten Narvåg (53) omkom og fire ble skadd i ulykken.

Bølgen traff innretningen på babord side av dekksboksen forut og presset inn 17 vinduer, hvorav seks på nedre dekk og 11 på midtre dekk, skriver tilsynet i sin rapport. Lugarene fikk omfattende skader. Tilsynet skriver at flere kunne ha omkommet.

- Dersom hendelsen hadde inntruffet på et tidspunkt hvor flere ombord oppholdt seg i lugarene, kunne flere menneskeliv ha gått tapt, heter det i rapporten.

Narvåg døde momentant da bølgen slo inn vinduet på lugaren, slås det fast i rapporten.

To brudd Det var 106 personer om bord på riggen COSL Innovator, som driftes av selskapet COSL.

SKADENE: Fremside av COSLInnovator ved kai i CCB etter hendelsen. Skadeomfang ses av de innslåtte vinduene og festebrakettene for kabelgatene. Foto: Petroleumstilsynets rapport
SKADENE: Fremside av COSLInnovator ved kai i CCB etter hendelsen. Skadeomfang ses av de innslåtte vinduene og festebrakettene for kabelgatene. Foto: Petroleumstilsynets rapport Vis mer

Granskingen har påvist to brudd på regelverket:

• COSL Innovator hadde ikke klaring på 1,5 meter mellom underkant av nederste dekk og høyeste bølgetopp. Overbygget var ikke dimensjonert for å motstå horisontale bølgelaster.

• Opptellingssystemet under mønstring fungerte ikke tilfredsstillende.

COSL Drilling får pålegg om å gjøre utbedringer innen 1. oktober i år. En plan for arbeidet må legges fram innen 13. mai.

Vannet strømmet ned Rapporten beskriver også hvordan personellet på riggen opplevde situasjonen da bølgen traff:

OMKOM PÅ JOBB: Rune Morten Narvåg (53). Foto: Aker Solutions
OMKOM PÅ JOBB: Rune Morten Narvåg (53). Foto: Aker Solutions Vis mer

«Idet bølgen traff opplevde flere som oppholdt seg i boligkvarter et smell etterfulgt av trykk i ørene. Personer som oppholdt seg i kontorer på hoveddekk opplevde store mengder hvitt vann på vindusrutene. Tre boredekksarbeidere som var i en pausekontainer ved boretårn hadde utsikt mot helikopterdekket og opplevde bølgesprøyt høyere enn helikopterdekket, men ikke slag eller bevegelser. De merket at vann slo inn mot veggen og at det etterpå strømmet vann ned på taket på kontaineren».

«DPO (dynamisk posisjonering operatør) og maskinromsoperatør som satt i kontrollrommet på broa, hørte et smell og opplevde at ørene «poppet», etterfulgt av sjøsprøyt på vinduene. På dette tidspunktet var det mørkt, og de så derfor ikke bølgen før den traff innretningen. Det gikk flere alarmer i kontrollrommet. Plattformsjefen satt i pauserom på mellomdekk, i nærheten av skadeområdet. Han opplevde et hardt dunk med påfølgende rystelser som varte lenger enn normalt og gikk umiddelbart til broa. I korridoren utenfor pauserommet så han vann på gulvet og at den luftassisterte værtette skyvedøra forut var åpen», heter det.

Var tillitsvalgt Rune Morten Narvåg jobbet i Aker Solutions i 37 år, og ble beskrevet som en høyt verdsatt kollega. I en alder av 16 år begynte han som lærling og maskinarbeider i det som da het Kværner Brug i Lodalen. Der ble han engasjert som produktivitetstillitsvalgt.

- Rune var 53 år gammel. Han bodde i Oslo og jobbet som offshore team leder i vår subsea-avdeling på Ågotnes. Han var i tillegg aktiv i Industri Energi og var tidligere tillitsvalgt og talsmann for de ansatte i Aker Solutions på Ågotnes, skrev kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions i en e-post til Dagbladet tidligere i år.

(Dagbladet/NTB)

TRUFFET AV BROTTSJØ: Arkivfoto av riggen COSL Innovator på Troll-feltet i Nordsjøen, der Rune Morten Narvåg (53) mistet livet etter at en brottsjø traff boligdelen på riggen onsdag kveld. Foto: Tovelin Foto / COSL / NTB scanpix
TRUFFET AV BROTTSJØ: Arkivfoto av riggen COSL Innovator på Troll-feltet i Nordsjøen, der Rune Morten Narvåg (53) mistet livet etter at en brottsjø traff boligdelen på riggen onsdag kveld. Foto: Tovelin Foto / COSL / NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart