VAR SMITTET: Seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard ser på ett av reinsdyrene som ble drept og brent søndag. Det viste seg at det var smittet med rabies. Foto: Sysselmannen
VAR SMITTET: Seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard ser på ett av reinsdyrene som ble drept og brent søndag. Det viste seg at det var smittet med rabies. Foto: SysselmannenVis mer

To reinsdyr var smittet av rabies

- Betyr at vi har å gjøre med et utbrudd, sier seniorrådgiver hos Sysselmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble to reinsdyr drept og brent på Svalbard etter at man fryktet de var smittet av det dødbringende viruset rabies.

Dyra hadde hatt lammelser - et av symptomene på viruset. Fra før av hadde man funnet rabies hos en rev som beit en hund, mens to andre reinsdyr viste seg å ikke være smittet.

I dag fikk Sysselmannen på Svalbard svar på analyseprøvene fra Mattilsynet:

- De to reinsdyra var dessverre smittet av rabies, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmann til Dagbladet.

Fra i dag har Mattilsynet bestemt at man skal fange og avlive mest mulig rev innenfor en tiltakssone i nærheten av Longyearbyen, i et forsøk på å hindre smitte. I tillegg er det innført ekstraordinær båndtvang på hund på øya, samt at Sysselmannen leter etter mulige rabiesdyr fra helikopter annenhver dag.

- Dagens prøveresultater endrer ikke tiltakene våre foreløpig, sier Stokke.

Men rabiesnyheten i dag var ikke gode, mener seniorrådgiveren.

- Dette kan bety at flere dyr er smittet og det betyr at vi har et utbrudd, sier Stokke.

Sysselmannen anmoder folk om å holde seg unna fellene som blir satt ut og dyr på øya. Samtidig understreker Stokke risikoen ved rabies.

- Dersom et menneske blir smittet er det dødelig uten behandling. Heldigvis har vi ingen meldinger på mennesker som er bitt eller smittet, sier Stokke.