ØKONOMI: Finansminister Siv Jensen (Frp) trenger kanskje ikke bekymre seg for at boligprisene skal fortsette å stige likevel? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ØKONOMI: Finansminister Siv Jensen (Frp) trenger kanskje ikke bekymre seg for at boligprisene skal fortsette å stige likevel? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

To rentekutt, flat rente til 2018 og fall i boligprisene

Dette er noen av DNB Markets spådommer for de kommende årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Svak BNP-vekst, lavere lønnsvekst og inflasjon, moderat boligprisvekst og lavere internasjonale renter vil få Norges Bank til å kutte renten to ganger i år, til 0,75 prosent, skriver Finansavisen i dag.

Nytt er at DNB Markets nå tror at styringsrenten så blir liggende uendret ut 2018.

To kutt så stopp - Dere har gjennom vinteren vært kritisk til rentekutt og planene om videre kutt. Er to nye kutt til 0,75 prosent riktig?

- Kronen er sterkere siden årsskiftet, men ikke dramatisk mye, så det er rom for å være forsiktig med rentekutt til vi ser mer stabilitet i boligmarkedet, sier seniroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til avisen.

- Det er begrenset hvor annerledes pengepolitikk vi kan før når land rundt oss har negative renter eller nullrenter, men før vi har andre forhold som demper låneiveren, bør vi være tilbakeholdne med å senke mye, legger han til.

- Betyr det at hvis Siv Jensen gjennomfører mye av det Finanstilsynet har foreslått, så er det greit med nye rentekutt?

- Om en vesentlig del av forslagene blir gjennomført, blir rommet for rentekutt større. Da vil rentekutt stimulere økonomien gjennom å redusere husholdningenes rentebetalinger, sier Aamdal til Finansavisen.

Les også: Lavere lønnsvekst

Boligprisene kan begynne å falle DNB Markets tror likevel at boligprisveksten i Norge nærmest er over. Mot slutten av året slår nullvekst inn, før prisene faller med opptil et par prosent i året, skriver Finansavisen i dag.

I denne prognosen har DNB Markets forutsatt at det kommer tiltak for å dempe boligprisveksten før sommeren.

- Finansdepartementet har bedt om forslag fra Finanstilsynet. Vi antar at det som blir gjennomført blir betydelig utvannet, men tror noe blir satt i verk, sier seniroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

I forrige uke varslet finansminister Siv Jensen tiltak fra flere departementer med sikte på å bedre tilbudssiden i boligmarkedet.

- Vil disse tilbudssideforslagene ha særlig effekt på kort sikt?

- Nei, de vil virke mer på lengre sikt, men tiltak fra Finanstilsynets forslagsliste vil virke raskere, sier Aamdal til Finansavisen.

Flere økonominyhete Venter rentekutt i dag
Skuffende fra Marine Harvest
Hydro med rekordresultat