To Rogalands-familier truffet av lynet

STAVANGER (Dagbladet): - Dette er slutten på livet, tenkte jeg. Jeg følte meg lam. Eivind Maldal (45) fra Sola ble slått i bakken av lynet på Prekestolen i går ettermiddag. Også resten av familien ble truffet. Samtidig ble et ektepar rammet av lynet på en badeplass sør for Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Din nye lynavleder

Det var på badeplassen Vaulen ekteparet ble truffet. Kvinnen (46) er innlagt ved hjerteovervåkingen. Tilstanden hennes betegnes som alvorlig, men stabil.

På Prekestolen fikk sønnen Ørjan Maldal (9) det største trykket, mens eldstesønn Vegard (12) og ektefelle Marianne (42) ble lettere skadet.

Alle ble innlagt ved Sentralsjukehuset i Rogaland, hvor de nå observeres for mulige indre skader. En rød strek på huden forteller hvor lynet søkte mot bakken.På sjøen:I bilen:Innendørs:

Farlige skyer

Familien Maldal fra Sola ved Stavanger ville bruke den praktfulle dagen til å se den majestetiske Prekestolen som stuper ut i Lysefjorden. De hadde med seg telt og proviant, og ville overnatte i skogen.

Oppe på fjellet var det sydenvarme, lufta sto stille, og det lå elektrisitet i skyene som etter hvert tørnet sammen over den flotte naturen.

- Først kjente vi regndråpene, svære dråper. Det sto kanskje rundt 30 personer ute på platået. De fleste søkte inn mot noen steinblokker for å få ly, forteller Eivind Maldal fra sykesenga.

Slått bevisstløs

Han føler seg allerede i fin form, men har erfart at tordenvær kan være livsfarlig.

- Den eldste sønnen vår løp til og treiv tak i mobiltelefonen min da det lynte. Han heiv den utfor Prekestolen, fordi han hadde hørt at lynet kunne søke mot telefonen, humrer Maldal.

Humøret er også på vei tilbake etter sjokkturen. Han føler at familien klarer seg bra og håper og tror at ingen får varige skader.

- Ørjan ble slått bevisstløs, og det var kona Marianne som strevde med å få liv i ham. Plutselig smalt det bare, og det var som om førligheten forsvant totalt, forteller Sola-mannen.

Han skjønte med en gang at de var rammet av lynet. Steiner falt ned på bakken rundt dem, lynet må ha slått ned flere steder.

- Ei tid var det kaotiske tilstander ute på Prekestolen. Men vi må takke alle som var rundt oss der oppe, de var til svært stor hjelp, sier Eivind Maldal.

Må observeres

Folk ringte nødtelefonen umiddelbart, og etter kort tid kom luftambulansen. Alle fire ble fløyet ned til fotballbanen på Jørpeland. Pappa Eivind og Ørjan ble fraktet i helikopter til sykehuset i Stavanger, mens Marianne og Vegard reiste etter med ambulansebåt.

Assistentlege Åsne Eskildsen ved Sentralsjukehuset i Rogaland opplyser at det vil ta litt tid å avklare om indre organer er skadet.

- Lynnedslag kan virke inn på hjerterytmen og skade nyrer og også gi lammelser. Lynets gang kan leses i arr på huden, men ingen av de fire har brannskader, sier Eskildsen.

Det er uhyre sjelden at lynnedslag skader mennesker.

Hele familien Maldal ble truffet av lynet på prekestolen i Rogaland i går.Foto: ERLING HÆGELAND