Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To russere siktet for nervegiftangrepet mot Skripal

Britisk politi har siktet to russiske menn for nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia i mars i år.

SIKTET: Ruslan Boshirov og Alexander Petrov er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og datteren hans. Foto: Metropolitan police
SIKTET: Ruslan Boshirov og Alexander Petrov er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og datteren hans. Foto: Metropolitan police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi har nå tilstrekkelig med bevis til å sikte to russiske menn i 40-åra for angrepet på Skirpal og hans datter. De to mennene er identifisert som Aleksandr Petrov og Ruslan Boshirov.

Arrestordre er utstedt både i Storbritannia og i Europa.

I slutten av juni døde en kvinne etter å ha blitt eksponert for samme nervegift. I en pressemelding skriver britisk politi at det ikke finnes tvil om at de to hendelsene er koblet til hverandre og at etterforskes sammen, men presiserer at dagens siktelse er relatert til den første hendelsen.

- Dagens kunngjøring markerer det mest signifikante utviklingen i etterforskningen, heter det i pressemeldingen.

Dette vet politiet om Petrovs og Boshirovs bevegelser:

  • Klokka 15 fredag 2. mars ankom de to mistenkte Gatwick flyplass. De hadde flydd fra Moskva.
  • Politiet mener de reiste til London med tog, og at de ankom Victoria stasjon klokka 17.40.
  • Deretter tok de i bruk offentlig transport for å komme seg til Waterloo stasjon, hvor de tilbrakte en times tid i området. Så reiste de til City Stay Hotel, som ligger øst i London. Der bodde de fram til lørdag 3. mars.
  • Lørdag forlot de hotellet og tok undergrunnsbanen til Waterloo stasjon. De ankom rundt klokka 11.45. Derifra tok de tog til Salisbury. De skal ha ankommet byen klokka 14.25.
  • Politiet mener de mistenkte tok en liknende rute da de dro tilbake til London samme dagen. De skal ha dratt fra Salisbury klokka 16.10. Politiet mener at denne turen var for rekognosering av Salisbury-området, og tror ikke at de var noen risiko for publikum denne dagen.
  • Søndag morgen 4. mars tok de samme turen. Video fra overvåkingskameraer viser dem i nærhet av Skripals hus. De dro fra Salisbury og var tilbake på Waterloo stasjon rundt klokka 16.45.
  • De to tok undergrunnsbanen til Heathrow flyplass klokka 18.30. De tok et fly tilbake til Moskva klokka 22.30 søndag 4. mars.
  • Politiet har ikke bevis for at de to har vært i Storbritannia siden.

Statminister Theresa May har bekreftet at de to siktede er medlemmer av Russlands militære etterretningstjeneste (GRU).

- Basert på etterretningen har regjeringen konkludert med at de to individene navngitt av politiet er tjenestemenn i Russlands militære etterretningstjeneste, sier May ifølge Sky News.

Saken fortsetter under bildene.

3. MARS: Her står de mistenkte på Salisbury togstasjon klokka 16.11. Foto: Metropolitan police
3. MARS: Her står de mistenkte på Salisbury togstasjon klokka 16.11. Foto: Metropolitan police Vis mer
SALISBURY: Her er de to siktede i Salisbury 4. mars 2018. Foto: Metropolitan police
SALISBURY: Her er de to siktede i Salisbury 4. mars 2018. Foto: Metropolitan police Vis mer
FLYPLASSEN: De mistenkte på Heathrow flyplass klokka 19.28. Foto: Metropolitan police
FLYPLASSEN: De mistenkte på Heathrow flyplass klokka 19.28. Foto: Metropolitan police Vis mer

Diplomatisk krise

4. mars ble de Skripal og datteren funnet bevisstløse på en parkbenk i Salisbury i England. Det tok ikke lange tiden før det ble kjent at de to hadde blitt utsatt for nervegiften novitsjok.

Deres tilstand var lenge kritisk, men både far og datter Skripal overlevde. De er plassert på hemmelig sted av britiske myndigheter, som anklager Russland for å stå bak det de hevder er et attentat.

Dette satte i gang en diplomatisk krise, som førte til sanksjoner og masseutvisninger av diplomater.

SALISBURY: Sergej Skripal og hans datter ble i mars utsatt for et nervegiftangrep i Salisbury, England. Foto: REX/Shutterstock
SALISBURY: Sergej Skripal og hans datter ble i mars utsatt for et nervegiftangrep i Salisbury, England. Foto: REX/Shutterstock Vis mer

Parfymeflasken

29. juni ble Charlie Rowley og hans partner, Dawn Sturgess, brakt til sykehuset etter at de kollapset i Amesbury. Sturgess døde 8. juli. Det som gjør saken spesiell, i tillegg til at gift er involvert, er at hendelsen skjedde bare 13 km unna Salisbury.

PARFYMEFLASKEN: Dette er flasken som giften ble oppbevart i. Foto: Metropolitan police
PARFYMEFLASKEN: Dette er flasken som giften ble oppbevart i. Foto: Metropolitan police Vis mer

Paret ble eksponert for en høy dose av nervegiften gjennom kontakt med en beholder, ifølge London-politiet. Det skal dreie seg om en parfymeflaske som ble funnet i en søppelkasse.

Rowley har fortalt at da han ga parfymeflasken til Sturgess, «gjenkjente hun flasken og produktet som et velkjent merke» og sprayet det på håndleddene.

Flasken er merket med motehuset Nina Ricci, som også produserer parfyme. Politiet har vært i kontakt med selskapet, som bekrefter at verken flasken eller boksen er ekte. Politiet mener flasken har blitt spesielt tilpasset, og forsikrer alle som har kjøpt Nina Ricci-produkter fra en legitim kilde ikke burde være bekymret.

Tilfeldige ofre

Politiet tror Rowley og Sturgess ble tilfeldige ofre som følge av gjerningsmennenes hensynsløshet.

- Vi vet at novitsjok ble brukt på Skripals inngangsdør i et område som er tilgjengelig for offentligheten, noe som også truet livene til medlemmer av offentligheten og nødetatene, heter det i pressemeldingen.

Politiet velger å dele informasjon og en rekke bilder i håp om å få mer tips og informasjon fra offentligheten.

BOKSEN: Dette er parfymeboksen. Det er ikke en ekte Nina Ricci-parfyme. Foto: Metropolitan police
BOKSEN: Dette er parfymeboksen. Det er ikke en ekte Nina Ricci-parfyme. Foto: Metropolitan police Vis mer

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!