- To russiske fly er skutt ned

150 russiske stridsvogner har rullet over grensa til Sør-Ossetia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 150 russiske stridsvogner og pansrede kjøretøyer er inne i Sør-Ossetia, og to russiske fly er skutt ned i Georgia, sier Georgias president, ifølge Reuters.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP så russiske soldater, stridsvogner og lastebiler bevege seg mot Sør-Ossetia via den russiske provinsen Nord-Ossetia fredag.

Den russiske Kanal 1 viste bilder av en russisk stridsvognkolonne som skal ha tatt seg inn i Sør-Ossetia. Det var ventet at kolonnen ville nå hovedstaden Tskhinvali i løpet av ettermiddagen.

- Har krenket vårt territorium

-150 russiske stridsvogner, væpnede personellkjøretøyer og andre kjøretøyer har tatt seg inn i Sør-Ossetia, sa president Mikhail Saakasjvili på en pressekonferanse.

- Dette er en klar krenkelse av et annet lands territorium. Vi har russiske stridsvogner på vårt territorium, fly i vårt territorium på høylys dag, sier han.

- Jeg må også fortelle dere at georgiske styrker har skutt ned to russiske jagerfly over georgisk territorium, la han til.

Lederen for de russiske fredsbevarende soldatene som lenge har vært på plass i Sør-Ossetia, sier hovedstaden i utbryterrepublikken «i praksis er totalt ødelagt» som følge av den georgiske artilleribeskytningen.

INTENSE KAMPER: Hovedstaden Tskhinvali er i realiteten ødelagt etter dagens kamper, sier lederen for de russiske fredsstyrkene i området. Foto: Scanpix/AP
INTENSE KAMPER: Hovedstaden Tskhinvali er i realiteten ødelagt etter dagens kamper, sier lederen for de russiske fredsstyrkene i området. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Våpenhvile i tre timer

Både Russlands statsminister Vladimir Putin og landets president Dmitrij Medvedev har advart om at Russland ville svare på angrepene mot landets soldater som er stasjonert i Sør-Ossetia.

Etter intense kamper i natt og i dag med tungt artilleri har Georgia nå godtatt en våpenhvile i tre timer fra klokka 13 norsk tid. De væpnede kampene opphører slik at sivile kan komme seg ut av Sør-Ossetia.

Men etter bare en halvtimes våpenhvile kom meldingen om at russiske stridsvogner har krysset grensa mellom Russland og Sør-Ossetia. Om få timer vil de være framme i hovedstaden Tskhinvali der de hardeste kampene pågår. Russisk tv viste bilder av stridsvognene som ruller over grensa.

Skal beskytte russerne

Russlands president Dmitrij Medvedev lover å beskytte sine landsmenn i Georgias utbryterrepublikk Sør-Ossetia og sier han vil straffe dem som er ansvarlige for russiske dødsfall.

- I henhold til grunnloven og den føderale loven må jeg beskytte livet og verdigheten til russiske borgere hvor de enn måtte befinne seg, sier Medvedev ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Han legger til at de som er ansvarlige for at russiske liv har gått tapt, vil få sin fortjente straff. Opptil 90 prosent av befolkningen i Sør-Ossetia har russisk pass.

- To russiske fly er skutt ned
KRYSSER GRENSA: Bildene fra russisk tv viser en kolonne med russiske tanks som ruller over grensa til Sør-Ossetia. - Dette er en krenkelse av vårt territorium, sier Georgias president.