Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To savnet - 39 hadde adresse i overfylt hybelhus

Tolk: - Startet i sikringsskap. Huseier: - Vi kommer med en redegjørelse i ettermiddag.

 OVER HELE LAKSEVÅG:  Den eksplosive brannen var synlig over hele bydelen Laksevåg i natt. MMS-foto: ANNE CATRINE HAMMERN.
OVER HELE LAKSEVÅG: Den eksplosive brannen var synlig over hele bydelen Laksevåg i natt. MMS-foto: ANNE CATRINE HAMMERN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): To personer fryktes omkommet og fire personer er innlagt på Haukeland universitetssjukehus etter den eksplosive brannen i et overfylt hybelhus i Laksevåg i Bergen i natt.

Huset i Fyllingsveien 33 eies av de store bygg- og anleggsfirmaet Pro Puro i Bergen.
- Vi kommer med en pressemelding om noen få timer, og uttaler oss ikke før det, sier styremedlem i firmaet, Einar Solberg, til Dagbladet ved 11.30-tiden.

Startet i sikringsskap
Polskfødte Jolanta Franaszczuk bor i et av nabohusene og hjalp til med å oversette for politi og brannvesen.
- De fortalte at brannen startet i et sikringsskap. De forsøkte å slukke brannen med et brannslokkingsapparat, men det virket ikke. Så skrek de at alle måtte komme seg ut, forteller hun til Bergens Tidendes nettutgave.

Alle som ble registrert i huset i natt er polske statsborgere, og bygget ble brukt som hybelhus for polske gjestearbeidere.
Ialt 39 polakker er registrert med adresse i huset, og oversikten på brannstedet i natt viste at det trolig har vært 25 personer der da brannen brøt ut.

- Politiet utelukker ikke at det kan ha vært flere personer i huset enn det den foreløpige oversikten viser. Lege, prest og psykolog er tilkalt, opplyser operasjonsleder Bjarne Flokenes til NRK Dagsnytt.

Fire lettere skadd
Haukeland opplyser i en pressemelding i morges at fire menn er innlagt på sykehuset til observasjon etter etter brannen.
Alle fire er lettere skadd og tilstanden er stabil.

En av de fire skal ha fått røykskader og de tre andre lettere skader etter å ha hoppet ut.

- Det var dramatisk i startfasen. Da vi kom frem, lå det mennesker ute i hagen som hadde hoppet for å redde seg ut, sier fungerende brannsjef i Bergen, Leif Linde, til NRK i natt.

I dag skal brannvesen og politi sjekke om brannforskriftene i huset er fulgt.

Sykehuset kjenner ikke alderen til den ene av de brannskadde pasientene. De andre tre er 22, 25 og 37 år gamle.

Ifølge NRK Hordaland var det 25 mennesker i huset da brannen startet i toppetasjen.

19 mennesker som ble berget ut har fått nye steder å flytet inn av Bergen kommunes vaktsentral - 17 menn, en kvinne og et spedbarn.

Varslet ambassaden
Polititiet i Hordaland har fulgt samme prosedyre som under katastrofebrannen i Drammen og varslet den polske ambassaden i Oslo  om det som har skjedd i natt.

Sju polske bygningsarbeidere omkom i katastrofrebrannen i Drammen 9. november i fjor.
Mer enn et halvt år etter, ble en av beboerne i huset - en polakk i 50-årene - tiltalt for uaktsomhet drap og legemsbeskadigelse.
Ifølge tiltalen skal han ha manipulert de elektriske sikringene i huset. Han har vært varetektsfengslet siden juni.

Det var den brannen i Norge som krevde fleste dødsofre siden brannen i Hotel Caledonien i Kristiansand i 1986. Der mistet 14 mennesker livet.

Nær storkatastrofe
Brannen kunne raskt utviklet seg til en enda større katastofe hvis ikke folk som var tilstede i Fyllingsveien 33 hadde fått hoppet ut av vinduene i den fire etasjer, eldre trebygningen i løpet av minutter etter at naboer oppdaget brannen før 03-tiden i natt.

De var full fyr i huset da polititiet fikk melding om brannen klokka 02.46.

Ifølge NRK Hordaland måtte redningsmannskaper slå inn dørene til åtte hybler for å få ut folk som sov eller var sperret inne.
Også beboere i tre nabohus måtte evakueres.

De to personene som er savnet, skal ha oppholdt seg i toppetasjen i det gamle trehuset, der brannen startet.

Brannen var under kontroll like før klokka 04, men i formiddag er det fortsatt så varmt på branntomta at det er usikkert når kriminalteknikere og andre etterforskere kommer i gang med arbeidet på åstedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media