To-sifret rente, flytende krone og stans i spekulasjonene

Oslo (NTB): Norges Bank satte mandag en effektiv stopper for all videre spekulasjon i norske renter, ved å heve rentenivået med enda ett prosentpoeng. Samtidig ble krona midlertidig frikoplet fra sin faste kurs mellom 103 og 105 mot ecu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs reagerte positivt med en oppgang på 2,33 prosent og ukesrenten gikk ned fra 15 til 9 prosent i pengemarkedet. Månedsrenten sank fra 12 til 9 prosent.

Kronekursen viste imidlertid ingen tegn til bedring, og lå mandag ettermiddag i området rundt 107 målt mot ecu. Ansvarlig for valutahandelen i Sparebanken NOR, John Skajem, regner med fortsatt turbulens i valutamarkedet, og ser ikke bort fra en fortsatt svekkelse av kronekursen.

Fornøyd Storvik

Sentralbanksjef Kjell Storvik sa på en pressekonferanse etter renteøkningen var gjort kjent, at det var nødvendig med en sterk heving av rentenivået før krona kunne frikoples. Han mente det var et riktig tidspunkt og et riktig nivå å la krona flyte fra 25. august med en to-sifret sentralbank-rente.

På gjentatte spørsmål om hvorfor ikke krona kunne blitt frikoplet tidligere, sa bankens representanter at det nåværende rentenivå gir de beste mulighetene for å sikre en kronekurs i det opprinnelige leie mellom 103 og 105. Storvik var av den mening at det nye rentenivået ikke vil påføre Norge realøkonomiske skadevirkninger. Han understreket likevel at pengepolitikken alene ikke er egnet til å styre den økonomiske politikken. Det var samspillet mellom finanspolitikken, de moderate lønnsoppgjør og pengepolitikken som ga gode resultater. Når to av komponentene i denne treenighet svikter, blir utslagene desto større på den tredje, sa sentralbanksjefen.

Bekymret Restad

Finansminister Gudmund Restad sa på sin presssekonferanse at Norges Banks beslutning var en klar beskjed til spekulantene om at spillet nå er slutt. Restad var imidlertid bekymret for at det nye, høye rentenivået igjen kunne skape gjeldsofre. Finansministeren sa det var uaktuelt å forlate fastkurspolitikken. Den er midlertidig opphevet, men målet er å få krona tilbake i utgangsleiet, sa han.

Finansministeren mente at det var nødvendig med betydelige innstramminger i neste års statsbudsjett for å få et lavere rentenivå.

Bankene venter

Norske banker har ennå ikke rukket å reagere på de to siste økningene på til sammen 2,5 prosentpoeng. En ringerunde NTB gjorde mandag viser at de første økningene trolig kommer fra neste uke.

Norske banker går nå inn i en tøff konkurransesituasjon. Kundene vil i høy grad vende seg til de bankene som kan legge seg på de laveste rentene.

- Det gjelder å ha is i magen, sier informasjonsdirektør Tore Dyrdahl i Postbanken. Denne banken har flere ganger tidligere fått nye kunder ved å holde lav rente. Hvis den høye renta ikke blir permanent, kan bankene kanskje være tjent med å foreta beskjedne økninger fremfor å utvide rentemarginen.

Tafatte politikere

Stortingspolitikerne ga mandag stort sett sin tilslutning til Norges Banks handlemåte som kulminerte med at den norske renta er fordoblet fra mars til august. Og statsminister Kjell Magne Bondevik sier at forholdene nå er lagt til rette for lavere rente.

Hill-Martha Solberg fra Arbeiderpartiet legger til grunn at beslutningene har vært nødvendige og riktige. SVs Kristin Halvorsen sier at det eneste riktige var å la krona flyte, mens Høyres Per-Kristian Foss gir sentralbanken rett i at andre virkemidler enn fortsatt renteøkning nå er nødvendig. Siv Jensen fra Frp mener renta ganske snart vil synke igjen mens regjeringspartienes leder i Stortinget, Einar Steensnæs, sier at kroneflyten er en midlertidig løsning.