To-sifret rente, flytende krone og stans i spekulasjonene

Oslo (NTB): Norges Bank satte mandag en effektiv stopper for all videre spekulasjon i norske renter, ved å heve rentenivået med enda ett prosentpoeng. Samtidig ble krona midlertidig frikoplet fra sin faste kurs mellom 103 og 105 mot ecu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo Børs reagerte positivt med en oppgang på 2,33 prosent og ukesrenten gikk ned fra 15 til 9 prosent i pengemarkedet. Månedsrenten sank fra 12 til 9 prosent.

Kronekursen viste imidlertid ingen tegn til bedring, og lå mandag ettermiddag i området rundt 107 målt mot ecu. Ansvarlig for valutahandelen i Sparebanken NOR, John Skajem, regner med fortsatt turbulens i valutamarkedet, og ser ikke bort fra en fortsatt svekkelse av kronekursen.

Fornøyd Storvik

Sentralbanksjef Kjell Storvik sa på en pressekonferanse etter renteøkningen var gjort kjent, at det var nødvendig med en sterk heving av rentenivået før krona kunne frikoples. Han mente det var et riktig tidspunkt og et riktig nivå å la krona flyte fra 25. august med en to-sifret sentralbank-rente.

På gjentatte spørsmål om hvorfor ikke krona kunne blitt frikoplet tidligere, sa bankens representanter at det nåværende rentenivå gir de beste mulighetene for å sikre en kronekurs i det opprinnelige leie mellom 103 og 105. Storvik var av den mening at det nye rentenivået ikke vil påføre Norge realøkonomiske skadevirkninger. Han understreket likevel at pengepolitikken alene ikke er egnet til å styre den økonomiske politikken. Det var samspillet mellom finanspolitikken, de moderate lønnsoppgjør og pengepolitikken som ga gode resultater. Når to av komponentene i denne treenighet svikter, blir utslagene desto større på den tredje, sa sentralbanksjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer