Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To siktet for Nygaard-attentat

29 år etter at Irans sjiamuslimske leder ønsket Salman Rushdie og hans støttespillere døde, er to sjia-muslimer siktet for drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard (75).

SKUTT: William Nygaard ble skutt i sin egen hage i Holmenkollåsen. Her er politiets etterforskere på plass.
SKUTT: William Nygaard ble skutt i sin egen hage i Holmenkollåsen. Her er politiets etterforskere på plass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det får Dagbladet bekreftet.

Kripos opplyste tirsdag at flere personer var siktet for drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard (75) i Dagaliveien i Holmenkollen, 11. oktober 1993.

Dagbladet fikk tirsdag opplyst at det er to personer. De siktede befinner seg i utlandet, og skal tilhøre et fundamentalistisk miljø.

Den ene skal være fra Iran, mens den andre skal ha tilknytning til Libanon, får Dagbladet opplyst. De to var tirsdag ikke etterlyst på Interpols nettsider.

- Som vi skriver i pressemeldinga så kan vi ikke si noe mer om de siktede. Det er av hensyn til etterforskninga som pågår, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke til detaljer overhode. Kripos har holdt kortene til brystet og vi har heller ikke spurt, sier William Nygaard om saken.

Torsdag er det 25 år siden forlagsredaktør Nygaard ble forsøkt drept. Da ville saken blitt henlagt. Nå er foreldelsesfristen brutt

- Siktelsene ble tatt ut nylig. Det er et samlet bilde som er bakgrunnen for siktelsene, og vi mener det er skjellig grunn til mistanke, sier leder for kommunikasjonsseksjonen ved Kripos, Ida Dahl Nilsen til Dagbladet.

Punktert dekk

FORSØKT DREPT: William Nygaard ble skutt utenfor sitt eget hjem i Holmenkollåsen 11. oktober 1993. Han overlevde, og nå er to personer siktet for drapsforsøket. Foto: Privat / NTB scanpix
FORSØKT DREPT: William Nygaard ble skutt utenfor sitt eget hjem i Holmenkollåsen 11. oktober 1993. Han overlevde, og nå er to personer siktet for drapsforsøket. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

11. oktober 1993 observerte William Nygaard, den gang forlagssjef i Aschehoug, at det ene dekket på bilen hans var punktert. Forlaget var norsk utgiver av forfatteren Salman Rushdies kontroversielle bok «Sataniske vers».

Han hadde lånt bort bilen til sønnen sin, og har fortalt at han irriterte seg over at sønnen ikke hadde sagt ifra om uhellet. Men kort tid etter ble det hele snudd på hodet. Mens Nygaard, ute i hagen sin i Dagaliveien i Holmenkollåsen, tok opp mobiltelefonen for å ringe etter bilhjelp, gikk det av tre skudd.

En ukjent gjerningsmann skjøt Nygaard tre ganger, med en 44-kalibret Dan Wesson-revolver. På utrolig vis overlevde William Nygaard. I en sms til Dagbladet skriver Nygaard, som i dag er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN:

- Er lettet og fornøyd med utviklingen i saken, ikke minst at påtalemyndigheten og politiet ser at «handlingen framstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet». At den samfunnspolitisk prinsipielle saken blir løst er svært viktig og tilfredsstillende!

Fatwaen

Det var 14. februar 1989. Ayatolla Ruhollah Khomeini skred inn i Radio Teherans lokaler i den iranske hovedstaden. Så lot han det kringkaste at den indiskfødte britiske statsborgeren Salman Rushdie måtte dø. «Sataniske vers» inneholdt så grove fornærmelser, mente ayatollaen, at Rushdie ikke fortjente å leve. Også støttespillerne til Rushdie var i fare.

Dagbladet var tirsdag i kontakt med den iranske ambassaden i Oslo. Ambassadøren har ikke ønsket å kommentere saken.

Fatwaen utløste en grusom kjedereaksjon: Oversetteren Hitoshi Igarashi, som oversatte «Sataniske Vers» til japansk, ble stukket til døde med kniv. Ettore Capriolo, som oversatte boka til italiensk, ble også angrepet med kniv men overlevde. I Tyrkia ble 37 uskyldige mennesker brent til døde på et hotell – målet for det grufulle angrepet var Aziz Nesin, som oversatte «Sataniske vers» til tyrkisk. 3. august 1989, et halvt år etter at Ayatollah Khomeini erklærte sin fatwa på iransk radio, gikk det så av ei bombe på et hotell i Paddington, sentralt i London. To etasjer på hotellet ble knust – og en person døde.

SATANISKE VERS: Da han ble skutt var William Nygaard forlagssjef i Aschehoug, som var norsk utgiver av boka «Sataniske vers»
SATANISKE VERS: Da han ble skutt var William Nygaard forlagssjef i Aschehoug, som var norsk utgiver av boka «Sataniske vers» Vis mer

Det var den Guinea-fødte libanesiske muslimen Mustafa Mahmoud Mazeh. I restene av det knuste hotellrommet fant britisk politi en bokbombe – en uthulet bok, fylt med eksplosiver. Bomba hadde gått av ved et uhell. Målet for attentatet var Salman Rushdie.

Den dag i dag står det en gravstøtte etter Mustafa Mahmoud Mazeh i Teheran, med påskriften: «Led martyrdøden i London 3. august 1989. Ble den første martyren som døde på et oppdrag for å drepe Salman Rushdie.» Mazehs mor ble invitert til å bosette seg i Iran.

I 1992 ble Salman Rushdie smuglet inn på Aschehougs hagefest. Året etter nådde trolig fatwaens konsekvenser Norge.

Mann i hette

En ung kvinne i Nygaards nabolag i Holmenkollåsen observerte den antatte gjerningsmannen, og ga følgende beskrivelse:

30-35 år, utlending med gyllenbrun hudfarge, trolig fra Midtøsten eller Nord-Afrika. Brunsvart hår og bart, og med grønn vindjakke med hetta over hodet. Videre klesdrakt: Svart pologenser, mørke bukser og svarte hansker.

Til tross for at den detaljerte beskrivelse var politiet i hende kort tid etter drapsforsøket, og en fantomtegning som gikk verden rundt - ble mannen med hette aldri funnet. Vitnebeskrivelsen støttet teorien om at attentatet mot Nygaard hadde forbindelser til utgivelsen av Rushdies kontroversielle bok, og islamske fundamentalister.

Men Oslo-politiet gikk ut svært bredt – og fulgte en rekke forskjellige blindspor. Den kaotiske etterforskningen er blitt kritisert skarpt fra flere hold, og ble seinest tirsdag omtalt som «den største politiskandalen i norsk historie».

Falsk forklaring

- Vi ba allerede i 1995 Kripos om å gjennomgå vår etterforskning, sier tidligere etterforskningsleder Leif A. Lier til Dagbladet i dag.

- Da vi fikk etterforskningsmaterialet tilbake, hadde Kripos et råd. De ba oss om å avhøre den pakistanskættede mannen på ny. Mannen hadde vært siktet for falsk forklaring, en forklaring som seinere ble henlagt. Da jeg gikk av med pensjon ble samme mann pågrepet i saken, og seinere løslatt. Hvem som er siktet nå, kjenner jeg ikke til. Men de opplysningene Kripos har gitt til media, er det bare utenlandske statsborgere som er siktet. Det utelukker mannen som vi siktet, sier Leif A. Lier som ledet etterforskningen de første åra.

- Jeg håper inderlig at Kripos nå står foran et gjennombrudd, sier Lier.

Magne Eilertsen, som overtok som etterforskningsleder etter Leif A. Lier, sier han bare kjenner den nye utviklingen gjennom mediene.

Mannen Leif A. Lier snakker om, er bare kjent som «Ali». Dagbladet kjenner mannens navn og adresse, og var tirsdag i kontakt med sønnen hans som skulle høre med faren om han ønsket å snakke med Dagbladet. «Ali» har ikke tatt kontakt.

HAGEFEST: Året før William Nygaard (t.h.) ble skutt, ble forfatter Salman Rushdie smuglet inn på Aschehougs hagefest
HAGEFEST: Året før William Nygaard (t.h.) ble skutt, ble forfatter Salman Rushdie smuglet inn på Aschehougs hagefest Vis mer

Hizbollah-trusler

Dagbladet fikk tirsdag opplyst at en av de siktede har tilknytning til Libanon. Hassan Nasrallah, leder for den libanesiske, sjiamuslimske terrorgruppa Hizbollah, uttalte under karikaturstriden i 2006 – da den danske avisa Jyllands-Posten publiserte en karikatur av profeten Muhammed – følgende om Salman Rushdie:

- Hvis det hadde fantes en muslim som hadde gjennomført Imam Khomeinis fatwa mot forræderen Salman Rushdie, ville disse pøblene som fornærmer vår profet Muhammed i Danmark, Norge og Frankrike aldri turt å gjøre det. Jeg er sikker på at det finnes flere millioner muslimer som er klare for å ofre livene sine, for å hedre vår profet. Vi må være klare for å gjøre hva som helst for det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!