Tyskland:

To siktet for russisk spionasje

To tyske menn er siktet etter angivelig å ha avslørt statshemmeligheter til Russland. Nå risikerer de livstidsstraff.

TATT: En tysk forretningsmann, er anklaget for å ha reist til Moskva og overlevert informasjonen til Russlands spionorganisasjon FSB, som ligger under president Vladimir Putins kontroll. Foto: Kreml / via AP og NTB
TATT: En tysk forretningsmann, er anklaget for å ha reist til Moskva og overlevert informasjonen til Russlands spionorganisasjon FSB, som ligger under president Vladimir Putins kontroll. Foto: Kreml / via AP og NTB Vis mer
Publisert
Annonse

To tyske menn, en høytstående etterretningsoffiser og en forretningsmann, er anklaget for å ha gitt statshemmeligheter til Russland. Nå er de siktet for landsforræderi.

Det skriver den tyske avisa Süddeutsche Zeitung tirsdag.

Påtalemyndigheten i Tyskland mener at etterretningsoffiseren skal ha delt informasjon om krigen i Ukraina og Wagner-gruppa, og at han skal ha mottatt rundt 400 000 euro - tilsvarende 4,6 millioner norske kroner - for dette.

Den andre mannen, en tysk forretningsmann, er anklaget for å ha reist til Moskva og overlevert informasjonen til Russlands spionorganisasjon FSB.

Begge mennene risikerer nå livstidsstraff, ifølge BBC.

Ble forfremmet

Mannen som var ansatt i den tyske utenlandsetterretningstjenesten (BND), skal ha ledet en avdeling som overvåket utenlandsk telefoni- og internettkommunikasjon.

Flere tyske medier skriver at han ble forfremmet bare noen uker før arrestasjonen. I den nye stillingen skal han fått ansvar for bakgrunnssjekker i BND.

Mannen ble arrestert i hovedstaden Berlin i desember i fjor.

Forretningsmannen, som skal være født i Russland, fungerte angivelig som kurer i operasjonen. Han ble derimot arrestert én måned seinere.

Ifølge rapporter skal mennene ha blitt kjent på en privat fest i en fotballklubb i Bayern i 2021.

- Et sjokk

Sjefen for BND, Bruno Kahl, skal overfor avisa Tagesspiegel ha beskrevet saken som «et sjokk».

Han påpekte imidlertid at mye av materialet som skal ha blitt gitt videre, var av begrenset verdi. BND har i tillegg trappet opp sikkerhetstiltakene sine for å forhindre ytterligere lekkasjer.

Tyskland er ett av flere europeiske land som den siste tida har arrestert eller utvist mistenkte russiske spioner. Bekymringen for russisk spionasje i Europa har økt etter invasjonen av Ukraina i februar i fjor.

Seinest forrige måned ble en offentlig tjenestemann som jobbet på et kontor som håndterte militært utstyr, arrestert etter spionasje-mistanker.

I oktober i fjor fikk Arne Schönbohm, Tysklands sjef for cybersikkerhet, sparken for angivelig å ha hatt kontakt med personer involvert i russisk spionasje.

Han har krevd erstatning fra myndighetene og allmennkringkasteren som framsatte den opprinnelige påstanden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer