To sjåfører siktet etter taxivoldtekter i Stavanger

Skal ha forgrepet seg på kvinnelige passasjerer.

ENGSTELIGE: Hildur Valsdottir (23, t.v.) og Eva D. Davidsdottir (21) er skeptiske til å ta taxi i Stavanger etter alle voldtektene den seinere tida. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
ENGSTELIGE: Hildur Valsdottir (23, t.v.) og Eva D. Davidsdottir (21) er skeptiske til å ta taxi i Stavanger etter alle voldtektene den seinere tida. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): To taxisjåfører er siktet for å ha forgrepet seg på kvinnelige passasjerer i Stavanger.

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet to menn i taxivoldtektssaken, sier Karen Mork, jourhavende jurist ved Rogaland politidistrikt, til Dagbladet.

- Den ene er siktet for voldtekt, den andre for seksuell handling, sier hun.

Frykt
Det har den siste tida vært flere voldtekter i forbindelse med drosjeturer i Stavanger-området. De fleste av eller alle taxiene skal ha vært legale biler fra Stavanger Taxi - og saken skaper frykt i oljehovedstaden.

- Når ble sjåførene pågrepet, og hva ledet fram til pågripelsene?

- Jeg kan ikke si stort om dette, av hensyn til etterforskningen. Men de ble ikke pågrepet i dag, sier politiadvokat Mork - som heller ikke vil spesifisere de siktedes alder og bakgrunn.

VANSKELIGE ARBEIDSFORHOLD: Stavangers taxisjåfører, spesielt de mørkhudede, føler seg mistenkeliggjort som følge av voldtektssakene. Foto: ALF OVE HANSEN
VANSKELIGE ARBEIDSFORHOLD: Stavangers taxisjåfører, spesielt de mørkhudede, føler seg mistenkeliggjort som følge av voldtektssakene. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

Etterforskningsleder Gøril Våland ved Rogaland politidistrikt er overfor lokalavisa Aftenbladet.no svært tilbakeholden med opplysninger og vil ikke spesifisere hvor mange overgrep de to er siktet for - men uttaler at det foreligger skjellig mistanke mot dem.

- Jakter dere på flere gjerningsmenn ut over de to som nå er siktet?

- Det kan jeg ikke uttale meg om. Men du vet jo selv hvor mange saker som etterforskes her, sier jurist Mork til Dagbladet.

Til sammen etterforskes fire voldtekter som skal ha skjedd inni taxien og være begått av sjåføren. En femte sak er henlagt.

Lettet
Hildur Valsdottir (23) bor i Ålgård, utenfor Stavanger sentrum, og er avhengig av taxi for å komme seg hjem fra byen. Hun syntes drosjevoldtektene var skremmende da Dagbladet snakket med henne forrige fredag.

Nå er hun glad for at gjerningsmennene kan være tatt.

TYNGET BEDRIFT: Stavanger Taxi, som har base i Taxihuset på Hillevåg, gjennomgår en traurig periode i forbindelse med taxivoldtektene; de aller fleste av eller alle voldtektene skal ha foregått i deres biler. Foto: ALF OVE HANSEN
TYNGET BEDRIFT: Stavanger Taxi, som har base i Taxihuset på Hillevåg, gjennomgår en traurig periode i forbindelse med taxivoldtektene; de aller fleste av eller alle voldtektene skal ha foregått i deres biler. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

- Det er kjempeflott at de kanskje har tatt gjerningmennene. Politiet fikk kanskje litt hjelp i etterforskningen da taxiselskapet gikk ut og sa at de ville DNA-teste alle sjåførene sine, sier Valsdottir.

Hun føler seg likevel ikke helt trygg når hun skal ta drosje i tida framover.

- Det kan jo alltids skje igjen, selv om politiet har pågrepet disse to. Jeg vil fortsatt være forsiktig. Alle bør være bevisst på at slikt kan skje, og notere nummeret på taxien og sette seg i baksetet, sier 23-åringen.

Tung tid for sjåførene
Blant drosjesjåførene Dagbladet snakker med i Stavanger sentrum, er det lettelse; sjåførene gjennomgår ei tung tid med mye mistenkeliggjøring fra publikum.

- Vi er lettet over at noen er tatt. Samtidig er det trist at det dreier seg om kolleger, sier Mohammed Bilal (22).

Norgestaxi-sjåføren forteller at mange er sinte over den negative oppmerksomheten voldtektene har gitt taxinæringen i byen.

- Vi dømmer ingen på forhånd. Men noen må ta sin straff for dette, sier 22-åringen.

Han håper det nå blir lettere å utøve yrket om kvelden og natta.

- Mange av oss er mørkhudede, og frykter at passasjerer kan utnytte situasjonen til å levere falske voldtektsanmeldelser mot oss, som hevn for at de er blitt nektet tur som følge av f.eks. kebabspising og overstadig beruselse, sier Mohammed Bilal til Dagbladet.

Mer enn én
Stavanger-politiet ga overfor Dagbladet for ei uke siden uttrykk for at de var sikre på at det var mer enn én gjerningsmann.

Politiet har gått ut og bedt kvinner i byen være forsiktige når de tar taxi. Framfor alt rådes de til ikke å sette seg i en taxi hvis de er overstadig beruset.

- Forsiktighetsrådene fra oss står ved lag, konstaterer politiadvokat Karen Mork.