VAR SAVNET, BLE FUNNET HER: To skiløpere var savnet i Jotunheimen, og full leteaksjon ble iverksatt. I de sene nattetimer ble de funnet på Fjoset pub i Lom. Foto: Nordahl turistsenter
VAR SAVNET, BLE FUNNET HER: To skiløpere var savnet i Jotunheimen, og full leteaksjon ble iverksatt. I de sene nattetimer ble de funnet på Fjoset pub i Lom. Foto: Nordahl turistsenterVis mer

To skiløpere var savnet i flere timer etter tur til Kyrkja, ble funnet på Fjoset pub

Via tips fra lokalkjente på turisthytter fant politiet skiløperne ved kranene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Politiet ved Gudbrandsdalen politidistrikt ble natt til søndag klokka 01.24 varslet om at to skiløpere var savnet i Jotunheimen. Det ble iverksatt full leteaksjon klokken 01.45, med støtte fra det lokale politiet, Røde Kors og Luftambulansen.

Men de to mennene i 20-åra hadde funnet varmen og hadde ikke gått seg vill på fjellet. Klokka 02.20 ble de funnet på Fjoset pub i Lom sentrum av politiet.

- Via lokalkjente på turisthyttene i Jotunheimen fikk vi noen gode tips, og dermed konsentrerte politiet søket på utesteder i Lom sentrum. Der klarte vi å spore opp de to mennene på en pub, sier Jørgen Berg, operasjonsleder ved Gudbrandsdalen politidistrikt.

Det var Fjuken, lokalavisa for Ottadalen, som første meldte om saken. «Politiet synes det er svært kritikkverdig at de ikke varlset reisefølget sitt», skriver avisa.

- Spreke og fjellvante De to mennene hadde lagt ut på skitur i 11-tida på formiddagen fra turisthytta Olavsbu, og planen var tur/retur Kyrkja. Men når de ikke returnerte i løpet av kvelden og ikke hadde kontaktet reisefølget, ble folk bekymret, og varslet redningssentralen.

Ifølge politiet var de to mennene fjellvante og spreke, men det har gått en del skred i Jotunheimen i påsken, og det var ikke rart at reisefølget fryktet det verste.

- De ble nok forklart tydelig hva som hadde skjedd når de ble funnet på puben, men det er vel ikke sånn at disse gutta har gjort dette i vond mening, selv om det var ubetenksomt, sier Berg.

Mye ressurser - Det er en god fjellvettregel å melde fra hvor du går, spesielt når man i utgangspunktet hadde en plan og man velger å avvike fra den. Det var helt riktig av reisefølget å varsle oss, sier Berg, som kan fortelle at det ble brukt mye ressurser på leteaksjonen.

- Men det er bedre at vi leter en gang for mye, enn en gang for lite, påpeker Berg, som ikke kan huske et tilfelle hvor savnede skiløpere ble funnet på pub.

- Men det hender jo at leteaksjoner er bygget på misforståelser og ubetenksomhet, sier Berg, som kan melde om en ganske rolig påske, selv om det har vært en del leteaksjoner og litt fyllebråk i Lom.

Oppfordrer til å melde ifra - Når folk drar ut på tur, oppfordrer vi dem til å holde sammen, gå i følge, ha god bekledning og melde ifra hvor de går. Mat og drikke er også viktig, men det høres det jo ut som at disse to karene fant, sier Cecilie Blakkestad ved infosentralen til Røde Kors.

Fra Kyrkja til Fjoset pub Daglig leder ved Nordahl turistsenter, Lars Bakke, er glad for at situasjonen heldigvis ikke var så dramatisk som det først så ut til. Da kan han gjøre et morsomt poeng ut av guttas ferd.

- Det er jo et morsomt poeng at de først var på en fjelltopp som heter Kyrkja, men så havna de på Fjoset pub til slutt. Det er jo store kontraster, sier en munter Bakke.

Ny rekord for Røde Kors Ifølge Røde Kors har det vært en stille og strålende påske på fjellet, også andre steder i landet.

- Folk har aldri tatt bedre vare på hverandre i påskefjellet, skriver Røde Kors som kan melde om rekordutfart denne påsken, men likevel har ikke Hjelpekorpset rykket ut på store aksjoner.

Og på påskeaften satte Røde Kors en positiv rekord, med 20 aksjoner, det tallet har aldri vært lavere, til tross for rekordutfarten.

- Selv i den sene påsken i fjor med lite snø i fjellet hadde vi flere aksjoner enn i år, sier Kjersti Løvik, vaktleder ved informasjonssentralen til Røde Kors på Golsfjellet.

FJOSET PUB: Skiløperne fant varmen på Fjoset pub, som tilhører Nordahl turistsenter i Lom. Foto: Nordahl turistsenter
FJOSET PUB: Skiløperne fant varmen på Fjoset pub, som tilhører Nordahl turistsenter i Lom. Foto: Nordahl turistsenter Vis mer