BERGEN (Dagbladet): Valgkampens andre partilederdebatt er like, om ikke enda mer spennende enn den første.
I en av byene som ligger an til et politisk skifte samles partilederne til dyst. Det er to uker til valget, og mange steder ser det ut til at det tetter seg til mellom høyre- og venstresida.
Både eldreomsorg og folks privatøkonomi sto på menyen. I tillegg fikk partilederne bryne seg på spørsmål fra såkalt «vanlige folk».
Ernas formkurve er stigende, selv om hun ikke var like suveren som i mandagens duell med Støre. Hevdet hardnakket at de i regjering hadde prioritert eldreomsorg, men ble konfrontert med at rekordmye oljemilliarder ikke bidro til å dempe krisen. Fikk likevel inn noen stikk om at regjeringen har lagt ned eldreombud, statistikkføring, osv.
Lenge før hun fikk ordet hørte vi irriterte sukk i protest mot at Støre sa at det ble færre sykehjemsplasser i hennes regjeringstid. Blir som vanlig litt sur av kritikk, men var også offensiv og konkret på sine tiltak. For eksempel at det i 2030 skal det være 10 prosent færre ufaglærte. Hvordan målet skal nås, med rekrutteringsproblemer og lavt lønnsnivå, sa hun ikke noe om. I privatøkonomidiskusjonen framsto hun overraskende dårlig. Mer offensiv i spørsmålet om eiendomsskatt, men hoppet litt lett over at det ikke bare er i privatøkonomien, men også i kommuneøkonomien det er kritisk. Manøvrerte seg greit ut av problemstillingen med Høyre-kommuner som har eiendomsskatt.
Offensiv fra start. Kjører ut regjeringens politikk og hva den har gjort punkt for punkt. Det er effektivt. Tar tyrene ved hornene og snakker om privatisering og oppsplitting i velferden.
Forklarer stødig hvordan regjeringen vil bygge eldreomsorgen og vektlegger det som skiller dem fra borgerlig side: et helhetlig offentlig tilbud med hele, faste stillinger for de ansatte - framfor ny konkurranseutsetting og oppstykking i sektoren. Kan vise til politikk som virker, med nye sykehjem i Bergen og Oslo der alle ansatte får tilbud om fulltids stillinger. Å kutte matmoms er subsidier til dem som har mest. Det viktigste er å få kontroll over prisstigning og renter. Det føler han at de er på vei til.
Snakker selvsagt om statlig eldreomsorg, men virker stadig som en retorikk som fungerer godt. Blir ofte den mest konkrete i diskusjoner om eldreomsorg fordi Frp mener den skal statliggjøres.
Setter eldre opp mot store investeringsprosjekter som havvind og Melkøya. Har vært Frp’s paradegren siden John Alvheim, men etter sju år i regjering, er det ikke mye å vise til. Slår mot Erna, kaller henne regjeringens siamesiske tvilling.
Sylvi Listhaug har dempet seg se siste månedene, men slitt med å finne sin nye debattform. Nå er hun på offensiven. Når Frp-lederen kaller Støre og Solberg siamesiske tvillinger peker hun helt riktig på at Høyre og Ap er helt enige i mange av de store sakene som påvirker folks privatøkonomi.
Tyr til sine velkjente suksessformler. Før var det “landet vi er så glad i”, her var det “de eldre som vi er så glad i”.
Ble konfrontert med rapport om at eldreomsorgen er underfinansiert og svarte med velkjente fraser om nærhet, men ingen svar på bemannings- og plassproblemene.
Elsker å diskutere med sin erkefiende Sylvi Listhaug, og fikk inn noen stikk, men det gjorde også hun.
Gikk litt i fella ved å snakke om matmoms som han er mot å kutte. Unødvendig å forsvare seg mot motargumenter uten å ha fått dem.
Litt mindre offensiv enn i begynnelsen av valgkampen.
Tok tak i bemanningsproblemer i helsesektoren og sa at det hjelper ikke bare med milliarder.
“Det finnes ikke en eneste helsefagarbeider i oljefondet”, var et godt eksempel på dette.
Lot seg ikke stoppe av programlederne og det fungerte en stund, men etter hvert framsto hun som noe masete.Fikk inn en kilevink til Støre om at skrytelisten er noe regjeringen kan takke SV for. Godt poeng med Vedums valgløfter, men druknet jo litt i kampen om ordet. Er ikke lett å slippe til i dette feltet.
Fikk inn stikk på byråd Hermstad på manglende tiltak i kollektivpolitikken.
Vi trenger et forlik om det alle er enige om, mente Hermstad om eldreomsorgen, men usikkert hva enighet handler om eller hva grepene er. Dette var ikke hans hjemmebane. Mener Vedum spiller fallitt hvis han mener dagligvarebransjen kan stikke av med gevinsten på lavere moms på matvarer. Snakker varmt for sunn mat - og peker helt riktig på at sunn mat er blitt relativt dyrere og skaper sosiale skiller. Men MDG har jo makt i flere byer og kommuner. I et lokalvalg burde partilederen vært flinkere til å framheve hva partiet har fått til. Fikk lite taletid og var anonym.
Vanskelig å forstå hva KrF vil gjøre med eldreomsorgen. Bolletad virker som en floskelmaskin i debatter som er viktige for KrF, og som de egentlig burde ha troverdighet på. Faller gjennom og blir tatt av programlederen for å ikke svare på spørsmålet. Mye patos igjen, selv om KrF også har sittet i regjering og ikke lenger har Rødts luksus med å kritisere fra utsida. Hun ble stadig overdøvet og lot seg overdøve av Støre og Solberg.
Svarer fryktelig dårlig på utfordringen om at hun ikke fikk gjort noe med konkurransesituasjonen som landbruksminister. Bollestad kan i hvert fall skryte av at KrF har prioritert lavinntektsfamilier i sine budsjetter.
Entret debattarenaen som et stjerneskudd under Arendalsuka i sin første partilederdebatt. Denne gang ble taletida mer proporsjonal med oppslutningen, Marthinussen kom lite til orde. Martinussen har som styrke at hun presser inn store mengder av Rødts politikk på kort tid, uten å gjøre det komplisert og byråkratisk. Viktig som leder av et lite parti som ikke er velsignet med mye taletid under partilederdebattene. Rødt har fordelen av å være rene og ranke når Martinussen snakker om eldreomsorg og kunne peke på at alle som har hatt makta siste 30 år har et ansvar for en varslet krise. Men skuslet bort sjansen til å snakke mer om arbeidsforhold og privatisering som både Støre og Melby tok tak i.
«Rødt prater, vi leverer» sier hun og kontret dermed mot alle dem som mener hun er satt i skyggen av Rødts nye partileder. Listet opp SVs gjennomslag som regjeringens budsjettpartner. Viste slik forskjellen på de to partiene ytterst til venstre ledet av ei dame fra Finnmark: Bare ett av dem har søkt makt i samarbeid med regjeringen og flyttet milliarder i statsbudsjettet.
Viste også til at SV har prioritert en milliard til eldreomsorg i sitt budsjett. Snakket i likhet med Støre om arbeidsforholdene for ansatte i velferd.
Fikk som ventet begrenset med taletid, men brukte tida godt.