- To skotter, en kenyaner og en franskmann reddet

Helt uklart hva som har skjedd med de norske gislene i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva som faktisk har skjedd, og hva som skjer, med gisselsituasjonen i Algerie, hvor ni nordmenn ble tatt som gisler, framstår som svært uklart.

Det er kommet flere dramatiske og til dels motstridende ubekreftede meldinger om situasjonen de siste timene.

En talsmann for gisseltakerne har tidligere sagt til nyhetsbyrået ANI, som hevder å ha tett kontakt med kilder i gruppa som står bak kidnappingen, at 34 gisler og 15 gisseltakere ble drept i et militært angrep mot anlegget, utført av den militæret i Algerie. Kilden bekrefter at det var «vestlige» personer blant de drepte.

Aljazeera rapportere det samme, uten at kildene blir nærmere identifisert.

Disse meldingene er ikke bekreftet uavhengig fra noe hold. Opplysningene om hva som faktisk har skjedd under den algeriske hærens aksjon varierer mye, avhengig av kilde.

- Angrep bilkortesje Det militære angrepet skal ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som har en av gisseltakerne som kilde, ha bestått i at algeriske kamphelikoptere angrep en bilkortesje med gisler og gisseltakere, i ferd med å forflytte seg til et tryggere sted inne på gassanleggområdet.  Ut fra offentlige opplysninger kan det virke som om angrepet ble satt i gang for en god stund siden.

Algeriske myndigheter benekter at noen gisler skal ha blitt drept i en aksjon iverksatt fra deres side.

Men både norsk og britisk UD bekrefter at en militæraksjon «er på gang».

En talsmann for oljeselskapet BP uttaler følgende til BBC:

«Vi har blitt informert av britiske og algeriske myndigheter om at den algeriske hæren forsøker å ta kontroll på In Amenas-anlegget. Situasjonen er ennå uklar og vi fortsetter med å prøve å få oppdateringer fra myndighetene. Dessverre har det kommet meldinger om døde, men det foreligger ingen bekreftelser. Det har også kommet meldinger om gisler som er reddet eller som har rømt.»

- Det virker som om algerierne har slått til med storslegga. De har ikke vært ute etter å redde liv, sier professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen til Dagbladet.

Vi vet ingenting om situasjonen for de norske gislene. Statoil betegner situasjonen som svært uoversiktlig.

Aksjon Samtidig framstår det stadig sikrere at noen av gislene klarte å komme seg i sikkerhet på ukjent måte tidligere i dag. Noen av disse skal ha blitt flydd ut fra flyplassen i In Amenas, ifølge det algeriske nyhetsbyrået Algerie-Focus, melder BBC.

Amerikanske Fox News melder at 20 gisler klarte å rømme fra gisseltakerne tidligere i dag. Blant rømlingene var det flere amerikanere, og flere klarte å ringe hjem etterpå.

BBC har tidligere i dag sitert det statlige nyhetsbyrået APS på at fire utenlandske gisler skal ha blitt reddet av algeriske soldater. De skal være to skotter, en kenyaner og en franskmann.

BBC refererer også opplysninger fra det mauritanske nyhetsbyrået ANI (som har nær kildekontakt med det islamistiske miljøet) om at to amerikanere, tre belgiere, en brite og en japaner fremdeles blir holdt som gisler, og siterer en gisseltaker som kilde.

- Forvirrende - Situasjonen er forvirrende og jeg er i kontakt med algeriske myndigheter. Jeg vil ikke gi noe ekstant antall når det gjelder våre medborgere. Det beste er å si så lite som mulig, sier Frankrikes president Francois Hollande til avisa le Figaro.

Informasjonssjef Ola Anders Skauby ved Statoils pårørendesenter i Bergen sier til Dagbladet at de pårørende blir sterkt berørt av de meldingene som kommer fra Algerie. 

- Vi deler den informasjonen vi får med de pårørende så godt vi kan, og tar vare på dem som har behov for det. Vi bistår med psykologer, prest og folk som kan personalomsorg, sier Skauby.

Stortingets utvidede utenrikskomité skulle i ettermiddag hatt møte om gisselsituasjonen i Algerie. Dette møtet er nå utsatt, melder NRK.